Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 13. juni 2003 kl 19.30 Den transsibirske jernbanen

Verdens lengste togreise

På hver eneste stasjon langs den transibirske jernbanen står mennesker som vil handle – som her i Sverdlovsk. (Foto: DR TV)
På hver eneste stasjon langs den transibirske jernbanen står mennesker som vil handle – som her i Sverdlovsk. (Foto: DR TV)
Vi blir med det danske reise-teamet DR Explorer som reiser med den transsibirske jernbanen fra Moskva til Ulan Ude. I stedet for å følge med helt til Vladivostok bærer det gjennom Mongolia og til Beijing. 87 byer passeres – mange med eksotisk klingende navn – Jekaterinburg, Krasnojarsk, Novosibirsk og Irkutsk ved Bajkalsjøen.

Med Peter Wath fra Århus-redaksjonen som reiseleder legger fem dansker ut på verdens lengste togreise med den transsibirske jernbanen. Det bærer i vei gjennom seks tidssoner, og man oppdager fort at denne banen ikke er laget til ære for turistene, men at den er et offentlig transportmiddel. Slik er også mulighetene store for at man underveis kommer tett inn på den lokale befolkning.

I det Ville Østen
Fra en liten fiskerlandsby ved Bajkalsjøen legger gruppen ut på en av verdens mest fiskerike innsjøer. Fiske er hovednæringsveien her, og det finnes heldigvis ikke store moderne industribåter, bare små metall-joller. Fiskerne setter garn to ganger i døgnet og høster det denne gavmilde sjøen gir dem. Er man flittig, kan man fange flere hundre kilo fisk om dagen.

Fiske-arten heter omul, en ørretlignende fisk som bare finnes i Bajkalsjøen. Den smaker herlig tilberedt over glørne fra et bål.

Vodka-ofring
På etappen Irkutsk – Ulan Ude stopper teamet bl.a. i Usta-Orda nord for Bajkalsjøen. Der får de møte en sjaman. Det blir messende ord, trommeslaging, fellesdans, dessuten inntagelse og ofring av en hel del vodka. Ellers er dette en typisk sibirsk landsby med slitte trehus, grusveier og et langsomt tempo.

Verdens lengste togreise skildres i to programmer – neste uke kikker danskene på det spirende mongolske demokratiet, overnatter i nomadetelt og spiser stekte skorpioner på Beijings nattmarked.

Dansk utvekslingsprogram, Nordvisjonen
Originaltittel: Den transsibiriske jernbane
Regi: Peter Wath
Produksjon: DR TV
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57