Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. september 2005 kl 22.20 Sinatra - stjernens mørke side

Mer om Sinatra og mafiaen

Frank Sinatra, her fotografert i anledning feiringen av 80-årsdagen i 1996, gjorde alt
Frank Sinatra, her fotografert i anledning feiringen av 80-årsdagen i 1996, gjorde alt "My way".
Andre del av en dokumentar om Frank Sinatras "hemmelige liv" tar for seg hysteriet omkring stjernen, hans ulike ekteskap, den såkalte "Rat Pack" som Sinatra var del av sammen med Dean Martin, Sammy Davis og Peter Lawford, samt hans livsstil med "sex og børst". Og ikke minst hans forbindelser med den amerikanske mafiaen.

Filmstjernen Shirley MacLaine, assosiert medlem av "Rat Pack", forteller til Frank Sinatras biograf Anthony Summers at hun ofte var ute med Sinatra og hans artistkolleger etter deres konserter. "Vi gikk på restauranter med antipasto spredt ut over, så store som du aldri har sett, og vin til 150 dollar flasken. Vi forlot konserthuset og gikk for å feste sammen med et helt bord fullt av gangstere."

MacLaine forteller også om en episode med Sinatra og en av de amerikanske fagforeningene.

"En gang jeg opptrådte på et hotell i Florida, satte elektrikerforbundet i verk en streik. Lyset i salen gikk av og på, mikrofonen var uten strøm. Eieren av hotellet sa at han ingenting kunne gjøre, så jeg ringte Frank. Og den kvelden ordnet alt seg igjen. På en eller annen måte hadde han tatt kontakt med noen, og det var det."

Med i bildet hører selvsagt at mafiaen er en av de største maktfaktorene i flere av de amerikanske fagforeningene.

Sinatra hos Lucky Luciano
Av andre vi møter i dokumentaren er Paul Anka (som skrev "My Way"), Artie Shaw (gift med Ava Gardner før Sinatra ble hennes mann) og filmstjernen Janet Leigh. Direkte imponerende er det at folkene bak dokumentaren har klart å spore opp den aldrende kelneren Jorge i Havanna. Han var hovmester ved Hotel Nacional og serverte etter eget utsagn mafiabossen Lucky Luciano og Frank Sinatra ved samme bord i Havanna i 1947.

Britisk dokumentar i to deler (2005)
Originaltittel: Sinatra - Dark Star / Icon - Frank Sinatra
Produsert av: Paladin Invision for BBC/A&E/ZDF/Arte
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
Frank Sinatra, her fotografert i anledning feiringen av 80-årsdagen i 1996, gjorde alt "My way".