Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 25. juni 2008 kl 21.25 Edle dråper: Øl

Berulfsen skåler igjen!

Torkjell Berulfsen skåler igjen - i øl denne gang (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Torkjell Berulfsen skåler igjen - i øl denne gang (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Han har vært i full galopp på en arabisk hingst og stått i druesaft til knærne. Han har fortalt om akevitt som kunne kurere syfilis og at whisky i dag betyr like mye for Skottland som oljen for Norge. I den første serien "Edle dråper" fikk seerne anekdoter og tidskoloritt rundt portvin, konjakk, akevitt, champagne, sherry og whisky. Nå skal vi sende på nytt de neste seks programmene som ble sendt våren 2001. Torkjell Berulfsen i gang igjen med Øl, absint, calvados, tequila, gin, genever og rom skal få sin behandling av NRKs alkoholhistoriske talsmann. I kveld er det ølets historie som skal belyses.

Øl har vært en drikk for mennesker og guder til alle tider. Og fremfor alt har denne drikken en sentral plass i vår egen historie, helt fra vikingtiden. Ølet i gammel tid var mye svakere enn i dag. Til gjengjeld drakk folk mye av det, og det var øl for enhver anledning. - Fødsel og barsel er ord som handler om øl, sier Berulfsen. Den nyslåtte mor måtte selvfølgelig få noe å styrke seg på.

Nattøl til nonnene
Grunnen til at øl og mjød fikk så stor utbredelse i vår nordiske historie, er naturligvis at vannet ikke var særlig helsebringende. Det var åpne kloakker, og vannet ble betraktelig sunnere under ølbrygging. Det gamle ølet holdt ikke mer enn to prosent, men det gikk unna! I et kloster på 1600-tallet fikk søstrene en rasjon på fire potter nattøl. - Det er åtte halvlitere, hvordan i all verden klarte de å sove etterpå, undrer Berulfsen.

Øl eldre enn vin
De gamle egyptere var også et øltørst folk. Pyramidebyggerne var takknemlige for å få noe annet å slukke tørsten med enn vannet i Nilen. Og den egypteren som ikke hadde med seg minst tre, fire typer øl i graven fikk en trist ferd til det hinsidige. Egentlig oppsto ølet mellom Eufrat og Tigris for 8000 år siden. Øl er altså eldre enn vin.

Noen antropologer mener at vi kan takke ølet for at folk ble bofaste. De slo seg til ro for å lage øl, må vite...

På reise
For å føle pusten av Odin og Tor i nakken tar Torkjell Berulfsen oss i kveldens program med til Vikingland utenfor Haugesund, og så til Jondalen i Hardanger der Norges minste bryggeri ligger. Her får vi en leksjon i selve prosessen når det gjelder moderne ølbrygging.

Fra Norge går turen videre til Pilzen i Tsjekkia, stedet som har gitt navn til pilsen. Det første pilsnerølet ble brygget her i 1842. Berulfsen besøker også Egypt, hvor de har 16 forskjellige øltyper.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53