Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. september 2005 kl 19.55 Lysglimt i mørke: Oslofjordens veivisere

Fyrene som åpner porten mot hovedstaden

Dag Lindebjerg på Færder fyr. (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg på Færder fyr. (Foto: NRK)
Naturlig nok ble det tidlig behov for lys som kunne vise vei inn Oslofjorden mot hovedstaden. Derfor ble det etablert et fyr på Store Færder allerede i 1696. Det var i drift helt til 1857, da Færder fyr på Tristeinen ble bygget. I dag er nok Færder vårt mest kjente fyr, som for mange er selve yttergrensen til resten av verden.

Men de gamle tuftene på Store Færder er et av våre viktigste kulturminner i fyrsammenheng.

Selv om Færder er selve innseilingsfyret til Oslofjorden, er det flere viktige veivisere i ytre Oslofjord. Kommer man fra Sørlandet, er Svenner fyr på mange måter starten på innseilingen, og kommer man fra svenskekysten, er Torbjørnskjær det første fyret man møter. Litt lenger inne ligger Struten fyr i Østfold og Fuglehuk fyr i Vestfold, og åpner porten inn mot hovedstaden.

Det er dette fyrsystemet Dag Lindebjerg presenterer i det siste programmet i "Lysglimt i mørke". Med hovedbase på Færder reiser han rundt med fyrmester Alf Mathisen. Med bakgrunn både fra Fuglehuk, Torbjørnskjær og Færder kan Alf det meste om fyrhistorien her ute.

Fra Færder drar programlederen på dugnadshelg på Svenner, og treffer blant andre Sonja Langseth – en av mange som vokste opp på fyr, og en av mange som føler hun hører hjemme her ute på kanten av landet.

Om serien
Vår kysthistorie bærer på dramatiske forandringer. Vårt langstrakte land har i alt hatt over 200 fyrstasjoner. I dag er samtlige fyr i ferd med å bli avbemannet. Dette har fått Dag Lindebjerg til å legge ut på en lang "fyrreise". Gjennom seks programmer tar han oss med fra Torbjørnskjær i Østfold til Bøkfjord fyr ved Kirkenes.

Underveis besøker Dag Lindebjerg en rekke av våre mest kjente fyr, og mange har vært historiske milepæler i vår kysthistorie. Han treffer nåværende og tidligere fyrvoktere, og folk som har bodd store deler av sitt liv på de avsidesliggende utpostene mot storhavet. Han møter mennesker som har vokst opp på fyrene, og nye brukere.

Egenprodusert dokumentarserie fra Program riks, Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg, tlf: 95 15 22 78
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78