Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. mai 2005 kl 21.05 Klinghoffers død - En opera av John Adams

"Achille Lauro"-kapringen som operafilm

John Adams opera
John Adams opera "Klinghoffers død" ble sensurert etter USA-premièren i 1992. (Foto: R. Morganstein)
John Adams har med "Nixon i Kina", og "El Niño" framført av Den Norske Opera i inneværende sesong, vakt berettiget oppsikt med sine operaer. I kveld viser NRK den kontroversielle "Klinghoffers død", med handling fra palestinske terroristers kapring av cruiseskipet "Achille Lauro" i Middelhavet i 1985.

Sist den verdensberømte samtidskomponisten John Adams var i Norge, dirigerte han Oslo Filharmoniske Orkester i egne verker (1998). Adams er en operakomponist som ønsker å nå et stort publikum, og som har publikumstekke.

Nerve og liv
I filmatiseringen av John Adams’ kontroversielle opera "Klinghoffers død" lar regissøren Penny Woolcock aktørene synge de ulike partiene rett inn i kamera – "live". Det gir musikalsk nerve og liv.

Dobbelt talerør
Etter "Nixon i Kina" begynte John Adams’ verker å få merkelappen "doku-opera" klistret til seg. "Klinghoffers død" overrasket imidlertid alle. For det første, låner Alice Goodmans libretto både fra Koranen og Det gamle testamentet. Operaen er talerør for både palestinere og jøder.

Der Adams tidligere hermet Verdis "verismo"-stil, modellerer han musikken til "Klinghoffers død" etter Bachs oratorier. Den er alvorlig, symbolsk, og blir holdt oppe av store "søyler" med koraler.

"Klinghoffers død" hadde première i Brüssel i 1991. Presis som med "Nixon i Kina" fikk den et voldsomt presseoppbud, men operaen viste seg å være stillfarende og langt fra noen grafisk gjengivelse av terrorisme. Det er heller snakk om et verk som ligner et gresk skjebnedrama.

Demonstrasjoner
Da "Klinghoffers død" fikk sin førstegangsoppførelse i USA i 1992, ble begivenheten nesten overeksponert. Kritikken var drepende –"politisk korrekt opera", "flat og plagierende" etc.

Likevel var oppsetningen den nest mest besøkte på San Francisco-operaen høsten 1992. Utenfor operahuset demonstrerte jødiske interessegrupper mot hver eneste forestilling, og lokalavisene var fulle av leserbrev som fordømte Adams opera.

Sensurert i USA
Midt i alt oppstusset besluttet plutselig operaens ledelse å stoppe forestillingen, uten noen form for forklaring. "Klinghoffers død" er aldri siden oppført på en amerikansk operascene.

Men nå altså Penny Woolcocks spenstige filmatisering av "Klinghoffers død".

Britisk produksjon (2002)
Originaltittel: Opera: The Death of Klinghoffer
Produsert av: Channel Four Learning
Pressekontakt:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57