Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. juni 2003 kl 16.35 Norske filmminner: Pastor Jarman kommer hjem

Skouen-thriller

Henki Kolstad spiller tittelrollen i Arne Skouens film
Henki Kolstad spiller tittelrollen i Arne Skouens film "Pastor Jarman kommer hjem". (Foto: Utlånt av Norsk Film as)
Vår store filmskaper Arne Skouen regisserte hele 17 spillefilmer i løpet av en tyveårsperiode, men bortsett fra "Gategutter" og "Ni liv" er det mange av dem som er lite kjent. Til de glemte, men svært gode filmene hører "Pastor Jarman kommer hjem", en spennende kriminalhistorie med Henki Kolstad i tittelrollen.

"Pastor Jarman kommer hjem" er både en thriller og et psykologisk drama, og med sin kretsing omkring tillit og svik er Arne Skouens slektskap med Alfred Hitchcock blitt trukket fram i forbindelse med denne filmen.

Pastor Jarman er på vei hjem fra New Orleans med båt når han får et mystisk oppdrag fra en av sjømennene som ligger på dødsleiet etter en ulykke om bord. Den døende får Jarman til å love at han skal gi et gullur til hans venninne Lilly, og han kommer også med en siste bønn til Jarman og lugarkameraten Tor: "Hjelp Makken!" Men hvem Makken er, rekker han ikke å si før han dør.

Tilbake i Norge drar Jarman ut på leting etter Makken i Oslos underverden, mens Tor oppsøker Lilly for å gi henne gullklokken. Trådene trekkes tilbake til et uoppklart mord som fant sted for fem år siden, der mye tyder på at Makken har hatt en sentral rolle...

I tillegg til Henki Kolstad møter vi Rolf Søder i rollen som Makken, mens Lilly blir spilt av Henny Moan og Tor av Alf Malland.

Norsk spillefilm fra 1958
Regi og manus: Arne Skouen
Foto: Finn Bergan
Med Henki Kolstad, Henny Moan, Alf Malland, Rolf Søder m.fl.
Pressekontakt Anna-Marie Normann , tlf. 23 04 78 53