Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. juli 1999 kl 19.30 Det lille pleiehjemmet med den store omsorgen

Det lille pleiehjemmet med den store oms


NRK2 onsdag 7. juli kl 19.30
Det lille pleiehjemmet med den store omsorgen

Det handler om verdighet

På pleiehjemmet \"Nazareth\" i København er de fleste beboerne senil demente-pasienter, men tilfredse og trygge. Her får hver og én lov til å være individualist. De får dekket sine personlige behov og kan følge sin egen livsrytme.
På \"Nazareth\" er omsorg et nøkkelord. For det handler på ingen måte om moderne bekvemmeligheter som vi, i mangel av noe bedre, har en tendens til å trekke fram når vi snakker om våre gamle. Det er jo alltid noe vi kan fremheve, ja nærmest forlange. Men hvem kan forlange varme og kjærlighet på et pleiehjem?
På \"Nazareth\" i København er de fleste beboerne senil demente, men likevel tilfredse og trygge. Men så er ikke dette noe helt vanlig pleiehjem heller. Her er for eksempel \"Tom\" som er kokk, men ikke noen vanlig kokk. Karsten Madsen, som han heter ifølge dåpsattesten, lager mat til beboerne. Men det er også han som med en rullestol i den ene hånden og en gammel dame ved den andre armen drar på utflukter med hele hurven. Eller han kan ta damene med ut for å handle.
På \"Nazareth\" treffer vi også ofte Else, som er besøksvenn, og som hver torsdag åpner sitt hjem for fire til fem beboere fra hjemmet. Og så har vi Niels i møbelforretningen som har en flørt gående med Ester - den søte piken på rundt de 90 som kommer innom daglig for å få \"en lille en\" for halsen. Niels er gift og i førtiårene og et varmt menneske.

Individuell behandling
De er individualister de som bor på \"Nazareth\" - og slik blir de også behandlet. Her er det ingen faste stå opp- eller leggetider. Og ingen må bade mandag, hvis det passer dem bedre på tirsdag. I alle sammenhenger legges det vekt på at dette er beboernes hjem, og at det handler om verdighet.
Det finnes trapper i huset for pleiehjemmet er fordelt på flere etasjer. Og trapper er selvfølgelig ikke det mest hensiktsmessige for gamle som ofte har vanskelig for å gå. Men hvem sier at det er å foretrekke å rase rundt i en supermoderne rullestol framfor å ha en venn til å støtte seg? En venn, det kan være kokken, rengjøringsassistenten eller en av pleierne. Faggrensene praktiseres ikke så strengt her. Alle kan rulle opp håret til 101 år gamle Helene og lytte til hennes erindringer.
- Det handler først og fremst om å interessere seg for andre mennesker. Samvær gir felles glede og inspirasjon, sier hjemmets bestyrer Kirsten Kofoed.

NRK2 onsdag kl 19.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Kokken \"Tom\", her sammen med Erna Thaulov, trer gjerne støttende til. (Foto: Birger Zwicky).

Dansk dokumentar fra DR TV (1997)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 03 98 41