Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. november 2008 kl 21.25 Vintur med Oz og James

Vin i Languedoc-Roussillon

Vintur med Oz og James (2): James May (kjent fra BBCs bilprogram
Vintur med Oz og James (2): James May (kjent fra BBCs bilprogram "Top Gear") må lag sin egen vin i "Vintur med Oz og James". (Foto: RDF Int.)
Vineksperten Oz Clarke og James May vender nesen mot Sør-Frankrike. Det bærer av gårde i sistnevntes Jaguar. Vinturen går denne gang til Languedoc-Roussillon.

På kystlinjen øst for Marseille i retning spanskegrensen ligger vindistriktet Languedoc-Roussillon. Vel framme insisterer Oz på at James skal lære vinlaging fra grunnen. Han mener det bokstavlig, og James må ut blant rankene og plukke druer sammen med gjestearbeiderne Tom fra Sør-Afrika og nyzealenderen Sam. Etterpå skal druene knuses i de store karene, med bare føttene.

Vin på sparket
James skal nå bruke sine knappe erfaringer til å lage sin egen vin, noe han selv mener burde være lett.

Hva blir resultatet? Eddik eller edel vare?

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram, "Top Gear". I hjemlandet Storbritannia er Oz Clarke en anerkjent vinekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to. Reisen gjennom vinlandet Frankrike skjer med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det blir i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner.

Selv står James’ hjerte til øl, men han tar gjerne et glass vin også. Oppfatningen hans er at vin er til å drikke, ikke til å snakke om. Derfor har han tatt med seg en dommerfløyte hjemmefra til å blåse i – ifall Oz’s utlegninger om vin skulle bli for høyttravende.

Klarer Oz å overbevise James om vinens fortreffeligheter i løpet av serien?

De besøker blant annet Bordeaux-regionen (med sine vinslott), Languedoc-Roussillon (vingården Matassa), Provence (kanskje Franrikes vakreste provins), Rhone-dalen (Hermitage, Domaine Viret, Tavel, Chateau Neuf du Pape), Alsace (kjente "terroirs" som Rangen og Domaine Weinbach), Burgund (bl.a. med eksklusive Le Montrachet) og til sist Champagne.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2006)
Originaltittel: Oz and James’s Big Wine Adventure, serie 1
Produsert av: RDF International
Kontakt i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer