Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. mars 1999 kl 20.30 Brennpunkt: Inaktive barn

Brennpunkt: Inaktive barn (ttv)

NRK1 tirsdag 23. mars kl 20.30
Brennpunkt: Inaktive barn

Passive barn

En stadig voksende gruppe barn er så godt som fullstendig passive. Det er barn som sitter stille det meste av dagen, foran tv-apparatet, på skolen og foran dataskjermen. Det er barn som aldri klatrer i trær, aldri er på skiturer, knapt nok har vært på en fisketur, og aldri har lært å kle seg for en ruskeværsdag ute.
Det viser en fersk undersøkelse utført for Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité.
Brennpunkt har møtt barneforsker Per Egil Mjaavatn som har spurt 1000 barn i Trøndelag om hva de egentlig driver med i fritiden. Vi møter også flere andre fagfolk som daglig er i kontakt med barn i sitt yrke.
En kjent barnesang forteller at av leken skal \"framtids krefter vokse\", og slik tror vi gjerne det er. At barna våre klatrer i trær og herjer i skibakken, tåler \"slit og sludd og frost og varme\", og vokser seg sterke og sunne. Men virkeligheten er altså en helt annen.

Varsko
Samtidig som passiviteten øker, roper stadig flere grupper fagfolk et alvorlig varsko om konsekvensene av et stillesittende liv. De forteller om åttendeklassinger med nakke- og ryggproblemer like alvorlige som middelaldrende PC-brukere som kjører bil til jobben og ser på tv i fritiden. De forteller om tredjeklassinger som ikke klarer å hoppe på en fot eller stupe kråke. De forteller om pysete 13-åringer som ikke vil være ute når det regner, og usikre tenåringer som føler at de ikke mestrer sin egen kropp.

Hvert fjerde barn passive
Forskere hevder at så mange som hvert fjerde barn vil være svært passive når de går ut ungdomsskolen, og at den fysiske passiviteten bare vil øke med årene.
Hvor alvorlig er dette? Er det slik at vi faktisk er i ferd med å få et nytt klasseskille her til lands? Et skille som ikke handler om økonomi eller utdanning, men om mulighetene til lek og fysisk aktivitet. Et skille mellom den gruppen barn som blir stadig mer aktive og fysisk sterke, som deltar i idrett og drar på turer i naturen, og de som stort sett sitter inne med en eller annen skjermaktivitet.
NRK1 tirsdag kl 20.30

Egenproduksjon fra Faktaavdelingen
For mer informasjon: Brennpunktredaksjonen: tlf. 23049000
e- post: brennpunkt@nrk.no hjemmeside: www.nrk.no/brennpunkt
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0