Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. januar 2008 kl 21.05 Nordkalotten 365: Et år på tur med Lars Monsen

Gullgruver og kongeørn

Monsen og Foss drar til Lemmijoki i Nord-Finland, stedet der det store gullrushet i Skandinavia foregikk på 1800 tallet. Her graves det fremdeles etter gull, og mens Lars er på besøk, finner en av gullgraverne den 8. største gullklumpen gjennom tidene i de nordfinske gruvene.

Monsen og Foss går uten kano, og oppakkingen må være lettest mulig. Hovedregelen er: Pakk heller for lite utstyr og for mye mat. Etter at det blir varmere i været, biter fisken og sikrer Foss og Monsen mye god mat!

Monsen møter gullgraveren Mullis som er bare 38 år, men har allerede gravet i 19 av dem.

Etter det spennende besøket i gullgruvene beveger Monsen og Foss seg videre oppover langs Vaskojoki igjen. Det blir mange flotte dyreopplevelser på turen. De ser både kongeørn og elg og mange spennende spor.

Om serien
I denne serien realiserer Lars Monsen en drøm han har hatt siden han var guttunge: Å være ett år sammenhengende på tur nord for polarsirkelen i Norge, Sverige og Finland. Et helt år med naturopplevelser fra vår egen nære villmark. Alene med kameraet som følgesvenn legger han ut på en unik reise.

Gjennom en 365 dagers tur på Nordkalotten har Lars Monsen sett årstidene skifte, han har padlet kano, vært på elgjakt, feiret julaften og nyttårsaften, sett snøen smelte og dagene og nettene bli lysere. Han har derfor hatt et drømmeår, ute i naturen, med naturen, seg selv og bikkja Foss som selskap.

Det er turen som er målet i seg selv for Monsen, han liker best å følge den veien fiskestanga peker. Mer enn noen klarer Lars å formidle at det er viktig å følge drømmen sin og at villmarken er fantastisk, den ligger der og venter på deg.

Om Nordkalotten sier Lars: - Mine røtter er dypt forankret i skogene og viddene på Nordkalotten. Her kan jeg gå til ro for natta nær sagt hvor som helst, enten det er i fjellbjørkskogen eller på snauvidda – med den dype harmoniske følelsen av å være hjemme.

Det er Lars Monsen selv som har filmet turen. Året på tur har også resultert i et nettprosjekt på www.nrk.no/monsen og en bok.


Dokumentarserie fra NRK Underholdning (2007)
Foto: Lars Monsen
Regi: Eirik Sandberg Ingstad
Prosjektleder: Hasse Lindmo
Pressekontakt: Karoline Berg, 23049486, 90108954

TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no