Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. juli 2009 kl 19.30 Ei kaldblodig verd

Attenborough i kryp-dyrenes verden

Ei kaldblodig verd: Sir David Attenborough og dennne varan-øglen trives tilsynelatende godt i lag. I sin nye serie tar han oss med langt ut i den australske ørken. (Foto: BBC Worldwide)
Ei kaldblodig verd: Sir David Attenborough og dennne varan-øglen trives tilsynelatende godt i lag. I sin nye serie tar han oss med langt ut i den australske ørken. (Foto: BBC Worldwide)
Et sted i den australske ørken står David Attenborough ansikt til ansikt med en velvoksen varan-øgle, og det går opp for oss at det var varanene som en gang utviklet seg til dinosaurer.

I jordens fjerne fortid koloniserte denne krypdyrarten hele kloden, og de gjorde det avgjørende spranget framover ved å utvikle sitt uknuselige egg. I den australske ørken viser Attenborough oss en type varaner som legger eggene sine i termittmaurtuer. Vi skal se hvordan dette skaper et problem for babyvaranene når de skal ut. Med mindre en voksen varan hjelper dem å grave seg fram, kommer de seg ikke ut av tua.

Kameleonens hemmelighet
I Madagaskar finns verdens minste kameleon, og i Malawi blir de store og dinosauraktige. Gjennom et digitalt høyhastighetskamera ser vi hvordan kameleonens jaktteknikk arter seg i sakte fart. Følg nøye med når kameleonens tungespiss faktisk tar tak rundt byttet og holder det fast!

Mer om serien
Med "Ei kaldblodig verd" (Life in Cold Blood) i fem deler tar en sedvanlig engasjert Sir David et fargerikt farvel i selskap med kameleoner, iguaner, krokodiller og skilpadder.

Amfibiene og reptilene er blant de mest framgangsrike artene som jorden har fostret. Ved hjelp av ny teknologi, kan David Attenborough avsløre detaljer omkring reptilene og amfibienes oppførsel som det hittil ikke har vært mulig å iaktta.

I løpet av serien skal vi til flere ulike kontinenter. "Ei kaldblodig verd" er David Attenboroughs fullending av sirkelen. Han begynte i BBC i 1952. Siden 1954 har han laget naturprogrammer for det britiske kringkastingsselskapet, og den aller første utsendelsen med ham handlet om nettopp reptiler.

Britisk dokumentar i fem deler (2008)
Originaltittel: Life in Cold Blood
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no