Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. januar 2006 kl 22.30 Vendepunkt

Når krisen rammer oss

Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen (Foto: Univisjon)
Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen (Foto: Univisjon)
I denne serien i fire deler blir vi kjent med mennesker som har opplevd kriser som et vendepunkt i livet. Vi møter også fagfolk som gir økt kunnskap omkring temaene, og hvordan man kan komme styrket ut av en vanskelig livssituasjon.

- Kriser er forbundet med vekst og utvikling og er en gyllen sjanse til å bli bedre kjent med seg selv, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

I lykkelige omstendigheter
Det første programmet handler om det å få barn. For noen er dette en vanskelig tid. – Når man får barn, forventes det at man skal være lykkelig hele døgnet. Men mange føler at de kommer til kort, og er ikke så lykkelige, sier psykolog Lisbeth Brudal. Hun har lang erfaring med å hjelpe mennesker som opplever uro og krise omkring det å få barn.

Annerledesbarnet
Da Synnøve Sydnes ventet sitt tredje barn, trodde hun at hun var godt forberedt. En hel familie med to forventningsfulle storebrødre gledet seg til at det skulle komme en liten fotballspiller – som skulle bli landslagsspiller i fotball, minst.

Synnøve Sydnes formidler hva hun følte da hun ble rammet av det vi alle er redde for, å få et funksjonshemmet barn. Den første tiden var vanskelig, men nå har livet har fått mening og innhold – og ikke minst finnes det mye humor. Sydnes har skrevet boken "Øyeblikk med kasus", fordi hun gjerne ville fortelle om alle gledene ved å leve sammen med et barn med Downs syndrom. I programmet forteller hun også om hvor vanskelig den første tiden var.

Deprimert
Selv om barnet er funksjonsfriskt og alt ligger til rette for babylykken, blir så mange som ti prosent av de som føder deprimerte etter fødselen. Også fedrene kan ha det svært vanskelig. I programmet møter vi et par som fikk erfare at det ikke er bare lett å sette barn til verden.

Serien er produsert av Univisjon, Universitetet i Bergen, i samarbeid med NRK
Faglig ansvarlig: professor i psykologi, Frode Thuen
Produsent: Nils Arne Sæbø
Manus/regi: Arnt Brandseth og May-Britt Skjelvik
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78