Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. januar 2011 kl 20.15 Jordmødrene

Ut på fødestua


Teamet bak suksessen "Jordmødrene" fra fødeavdelingen i Drammen har denne gangen fått være flue på veggen hos landets distriktsjordmødre. Vi møter disse uvurderlige menneskene i vill og nådeløs natur i Alta, Lofoten, Tynset og Odda.

Ikke alle barn kommer til verden på et stort sykehus. – Det som driver meg er troen på at kvinner kan føde hvor som helst, så lenge forholdene legges til rette, sier jordmor Annett som har spesialisert seg på hjemmefødsler.

I andre sesong av"Jordmødrene" er det nemlig distriktsjordmødrene på fire av landets avsidesliggende fødestuer som står i fokus. I seks episoder følger vi dem på lange vakter fylt av drama, gleder og sorger. I tillegg får vi et gripende innblikk hos fødende som deler det største og mest private øyeblikket i livet med oss, enten det er hjemme eller på fødestua.

Første episode
Vi havner midt i en hjemmefødsel i Atrå ved Rjukan, hvor nærmeste fødeavdeling ligger tre timer unna. Jordmor Annett er til stede og sørger for at barnet kommer trygt til verden. – Men det beste med en hjemmefødsel er vel når jordmora endelig drar, og den nye familien kan krype rett opp i senga, forteller hun. Videre går turen til Lofoten, hvor vi får se hvor livsviktig det er for en fødestue å ha akuttberedskap og luftambulanse hvis det oppstår komplikasjoner.

På fødestuen i Odda blir vi blant annet kjent med jordmor Borzoo, som et herlig eksempel på at det ikke bare er kvinner som er jordmødre. Vi får høre jordmor Elin fortelle om den første gangen denne høye, rocka mannen med lang hestehale satte sine spisse boots inne på fødestua.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2010)
Prosjektleder: Chris Foss, 23 04 94 62 / 911 66 031
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/ 975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no, tlf: 815 65 900