Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. mars 2000 kl 22.30 Kashmir - fryktens land

Kashmir fryktens land (ttv)

NRK2 onsdag 29. mars kl 22.30
Kashmir - fryktens land

Kashmir under dobbel ild

Hver dag skytes det over linjen som deler Kashmir mellom India og Pakistan. Befolkningen i Kashmir presses mellom de to atommaktene. Hva mener egentlig kasjmirerne selv?

NRKs utenriksmedarbeider Fritz Nilsen har som første norske reporter på mange år besøkt det delte Kashmir. I den indiske delstaten Jammu og Kashmir oppdaget han at konflikten om Kashmir ikke bare står mellom India og Pakistan - men at det finnes en tredje part i stridighetene.

Verdens farligste konflikt har president Bill Clinton kalt striden på verdens tak - det er den, men ikke bare fordi den står mellom to regionale atommakter. Den er også farlig fordi verden har glemt at det er noe som heter kasjmirere, befolkningen som i økende grad sier nei til både India og Pakistan og som nå krever full uavhengighet av begge de to rivalene.

Fritz Nilsen har truffet frigjøringsledere, menneskerettighetsforkjempere og indiske talsmenn, men først og fremst vanlige kasjmirere som nå mer enn noe annet ønsker seg uavhengighet og fred.

- Få FN til å leve opp til sine resolusjoner, sier kasjmirerne. - La oss få en avstemming om vår egen framtid!

Det ser ikke ut til at verden vil høre på dem, og derfor kan både den store og den lille krigen blusse opp igjen når som helst.

NRK2 onsdag kl 22.30

Utenriksprogram
Ved Fritz Nilsen, tlf 23 04 79 81, mobil: 90 59 74 16

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41