Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. juni 2009 kl 19.30 Når dyr reddar liv

En venn i nøden

Hundekjøreren Paul Guitard ble reddet av huskyen sin da en svartbjørn angrep. (Rekonstruksjon) Foto: Ruth Harries, Big Wave Productions Ltd.
Hundekjøreren Paul Guitard ble reddet av huskyen sin da en svartbjørn angrep. (Rekonstruksjon) Foto: Ruth Harries, Big Wave Productions Ltd.
Det er de mest utrolige dyrehistorier som fortelles i BBC-serien "Når dyr redder liv". Hver av de seks episodene handler om hvordan et dyr har hjulpet et menneske i ytterste nød.

Suksesser som "Jungelboka", "Flipper", "Skipper" og "Lassie" viser at vi elsker historier om dyr som kommer mennesket til unnsetning. Serien "Når dyr redder liv" viser at slike fantastiske redningsaksjoner faktisk forekommer i virkeligheten.

Ved hjelp av personlige vitnesbyrd og dramatiserte rekonstruksjoner forteller serien om seks ulike situasjoner med heltemodige dyr i hovedrollen.

Fra hunder til delfiner og elefanter
Vi møter en hundekjører som ble reddet av huskyen sin da en bjørn gikk til angrep, en surfer som ble forsvart mot en hvithai av delfiner, en liten gutt som ble beskyttet av en gorilla, en pike som ble reddet fra tsunamien i Thailand av en elefant, en kvinne med en kjælegris som hentet hjelp da hun ble syk, og et flomoffer som ble reddet av hunden sin da orkanen Katrina herjet i New Orleans.

Situasjonene er rekonstruert ved hjelp av spesialkameraer, profesjonelle skuespillere og stuntaktører, og ikke minst trenede dyr. I den første episoden møter vi en virkelig stjerne - svartbjørnen som spilte i Oscarfilmen "Brokeback Mountain".

Også forskere og dyreeksperter medvirker for å fortelle hva som gjør dyrenes opptreden i de enkelte situasjonene så spesiell.

Hunden som sloss mot bjørnen
I det første programmet møter vi Alaska-mannen Paul Guitard, som tok hundene sine på en tur med hjuldrevet vogn en dag i juni. Han kom for nær en svartbjørn med unger, som gikk til angrep og beit ham i armen og beinet.

Normalt ville hundespannet ha løpt videre uten Paul. Men lederhunden Grizzly snudde og angrep bjørnen, slik at Paul kom seg løs og opp i et tre. Der han ble sittende i seks timer mens hunden avverget bjørnens angrep gang på gang. At Paul ville ha dødd den dagen uten Grizzlys heltemodige innsats, er han overhodet ikke i tvil om.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2009)
Originaltittel: An Animal Saved My Life
Produsert av Big Wave Production i samarbeid med Animal Planet og BBC
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900