Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. desember 1999 kl 17.05 Idrettskongen

Idrettskongen (ttv)


NRK1 tirsdag 28. desember kl 17.05
Idrettskongen

Sportsentusiasten Kong Harald

NRK Fjernsynet har fått anledning til å lage et portrett av seileren og sportsentusiasten Kong Harald. At Kong Harald er en usedvanlig sportsinteressert monark er kjent for det norske folk. Men at dette er en tradisjon som ble grunnlagt av Kong Haakon er nok færre som vet.
Kong Haakon oppdaget raskt at idrett hadde en sentral plass i nordmenns bevissthet og at idretten derfor var en svært egnet arena for å knytte kontakt med det norske folk. Kong Olav videreførte denne tradisjonen og han ble i tillegg idrettsmann selv med hopping i Holmenkollen og OL-gull i seiling som de mest kjente bragdene.

Lang tradisjon
Kong Harald fortsetter dermed den lange tradisjonen med interesse for sport i kongehuset. Han er entusiastisk tilskuer og selv idrettsutøver på toppnivå med sin seiling.
NRK Fjernsynet, representert ved blant andre den tidligere profesjonelle toppsyklisten Dag Erik Pedersen, har fått til et lengre intervju med Kong Harald på Kongsseteren. Og to toppidrettsutøvere på hvert sitt felt har mye å snakke om. Kongen forteller fra sin oppvekst og om hvordan foreldrene påvirket hans sportsinteresse og hvordan han selv har formidlet denne interessen til sine barn. Han forteller om sine seire og nederlag på regattabanen og hva seilingen betyr som avkobling fra en stilling hvor han konstant er i sentrum for alles oppmerksomhet.

Ombord i båten
Kontakten med idrettsstjernene, erfaring fra arbeid med store VM-arrangementer, historier fra kongetribunen, synspunkter på profesjonaliseringen av idretten er noen av temaene i samtalen. Og for første gang får seerne bli med ombord i Kongens båt og får oppleve rormann Harald sammen med \"gutta\".
Programmet blir et møte med en innsiktsfull og engasjert - men også avslappet og humoristisk monark. Vi møter også dronning Sonja og kronprins Haakon og får høre deres synspunkter og karakteristikker.
Kong Konstantin medvirker også. Han kjenner Kongen både fra regattabanen og som medlem av det internasjonale seilforbundet.
Seilervenner, \"gamlegutta\" fra skøytebanen med Hjallis i spissen, Johan Olav Koss og Bjørn Dæhlie er også med og tegner portrettet av Idrettskongen.

NRK1 tirsdag kl 17.05

Bilde
Intervjuer Dag Erik Pedersen har møtt Kong Harald på Kongsseteren. (NRK-foto: Ole Kaland)

Idrettskongen kalles Kong Harald - her i samtale med den tidligere toppsyklisten Dag Erik Pedersen. (NRK-foto: Ole Kaland).

Egenprodusert underholdningsprogram
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Intervjuer: Dag Erik Pedersen
Prosjektleder: Anne T. Diesen
Fotograf: Pål Sommer- Erichson

\0\0\0