Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. januar 1999 kl 21.25 Herskapelig

Herskapelig (ttv)

NRK1 lørdag 30. januar kl 21.25
Herskapelig (3:9)

Med røtter fra middelalderen
Gården Sygard Grytting i Harpefoss i Sør- Fron har røtter helt tilbake til 1300-tallet. I 1311 overnattet kong Håkon V Magnusson i Gamleloftet, en bygning som i dag blir kalt Svævnstova og som er det eldste huset på Sygard Grytting.
Den tradisjonsrike gården består av 25 bygninger og er den best bevarte i Gudbrandsdalen. Hilde og Stig Grytting er vertskap og gården har vært i Grytting-familien siden 1534. Hilde og Stig er det 18. brukerparet siden den gang.
14 av de 25 bygningene danner et dobbelttun, bestående av et inntun og et uttun. På inntunet finnes blant annet den gamle hovedbygningen \"Inne\" fra slutten av 1600-tallet og \"Nedre\" som ble bygget på midten av 1800-tallet. Det er disse to bygningene som utgjør gårdens hotelltilbud. Øverst på tunet ligger \"Øvre\" som i dag er privatbolig for vertskapet

Fem dagers besøk
Toppen Bech tilbragte fem dager på Sygard Grytting og satte seg grundig inn i stedets historie, interiør og eksteriør.
- Middelaldertradisjonen på gården er spennende. Dessuten er det ikke så mange som kombinerer gårdsdriften med turisme. Det har vertskapet klart på en utmerket måte, mener Toppen.

Tsar-offiserer
I 1917 åpnet søsteren til Stig Gryttings bestefar, Anna Grytting, det som ble kalt Grytting Gård og Pensjonat. Hun bodde i noen år i Kristiania, men trivdes ikke og fant ut at alle husene på hjemgården måtte kunne brukes til noe. Som tenkt så gjort, og de første gjestene hun fikk i hus var 17 russiske tsar-offiserer som hadde flyktet fra den russiske revolusjonen i hjemlandet. De ble boende nesten et helt år. Etter hvert kom Annas søster Gunda hjem, og de to drev sammen pensjonatet fram til 1958. Etter det ble den vakre bygningen på Nedre stående tom til 1993.

OL- gård
Dronning Sonja foreslo å benytte storgårder rundt Lillehammer til innkvartering av kongelige og andre prominente gjester under lekene i 1994. LOOC valgte å bruke Sygard Grytting som representasjonssted og besøksgård. I tillegg bestemte hovedsponsoren for det norske alpinlandslaget seg for å leie gården for sine administrasjonsansatte under vinterlekene. Dermed hadde Hilde og Stig Grytting sikret seg et økonomisk grunnlag for å sette i gang en sårt tiltrengt restaurering av de gamle bygningene. Da Lillehammer-OL åpnet, var det meste av restaureringsarbeidet gjort. Og det så bra at vertskapet ble tildelt Fortidsminneforeningens Vernepris for Oppland.

Særpreget småhotell
Etter OL bestemte ekteparet Grytting seg for å ta opp igjen Anna og Gundas pensjonatdrift. Bygningene Nedre og Inne fungerer i dag som hotell og den gamle \"karstugua\" blir også benyttet til overnatting.
NRK1 lørdag kl. 21.25

Bilde
Toppen Bech besøker middelaldergården Sygard Grytting og vertskapet Stig og Hilde Grytting. (Foto: Einar Almehagen).

Egenprodusert underholdning
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Toppen Bech
Prosjektleder: Eva Marie Gransæther