Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. mai 2000 kl 22.00 Oslo Beach

Oslo Beach (ttv)


NRK1 onsdag 31. mai kl 22.00
Oslo Beach

Emigrantfamilienes sterke røtter til Norge

\"Oslo Beach\" er historien om hvordan 30 fattige, norske fiskerfamilier fra Sunnmøre ble lurt av britiske myndigheter til å emigrere til Sør-Afrika i stedet for Amerika for 118 år siden. Jorden var skrinn, fisket dårlig og de innfødte zuluene skremmende. Hjemme i Norge ble etterkommerne av disse familiene sett på som apartheidtilhengere og rasister. - Rasister har vi aldri vært, sier Arne B. Brautaseth som har vært farmer de siste 40 årene. Han er tredje generasjon av nordmenn der nede.

Onsdagsdokumentaren handler om hvordan de fattige nordmennene klarte å bygge seg opp fra ingenting til bedre middelklasse gjennom tre generasjoner. Den handler om emigrantfamilienes sterke røtter til Norge. Vi møter et lite samfunn av tredje generasjon nordmenn på den afrikanske åskammen \"Oslo Beach\" - boligstrøket hvor gatene heter Ålesund Road, Trondheim Road og Kong Håkon Road, og hvor utsikten mot havet er utrolig vakker. - Her er det godt å bo, fastslår nordmennene. Men Norge glemmer de aldri. Den dag i dag feirer de selve landingsdagen i Shepstone 27. august 1882 som om den var selveste 17. mai.

Det er 118 år siden 240 fattige nordmenn fra nordvestlandet pakket reisekisten og forlot slekt og venner i hjembygda for å emigrere til Sør-Afrika. En engelsk agent hadde fortalt dem at det var landet med melk og honning. To måneder senere stod de på en øde strand og forbannet denne agenten. Den lokale zulu-høvdingen arrangerte krigsdans som velkomst, men de norske misforsto gjestfriheten. De trodde de innfødte var kannibaler og ble livredde.

Den prisbelønte regissøren Ketil Kern besøkte \"Oslo Beach\" i desember i fjor. Han er tydelig imponert over hvordan nordmennene har klart å bygge seg opp i et samfunn hvor utgangspunktet var svært dårlig. - Nordmennene falt mellom to stoler. Verken de innfødte i Afrika eller nordmennene hjemme i Norge ville ha noe med dem å gjøre. Riktignok lever de i lukkede samfunn i dag, men de lever godt.

NRK1 onsdag kl 22.00

Bilde
Ekteparet Marjorie og Arne B. Brautaseth (i midten) med fem barn som alle er gifte og har to barn hver i \"Oslo-Beach\" i Sør-Afrika.
(Foto: Privat)

Norsk produksjon
Regien: Ketil Kern, tlf. 91346499.
Pressekontakt i Kulturavdelingen: Bjørn Engvik, tlf. 23047369
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123