Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. oktober 2005 kl 20.10 Profil: Daniel Buren i Guggenheim

Kunstneren møter arkitekten

Kunstneren Daniel Buren (Foto: D.B – ADAGP)
Kunstneren Daniel Buren (Foto: D.B – ADAGP)
Arkitekten Frank Lloyd Wrights seneste mesterverk, et åpent rom i Guggenheim-museet i New York, skal huse et enestående kunstverk fra den franske kunstneren Daniel Buren i en måneds tid.

Dette er ikke en "utstilling" i den klassiske betydningen av ordet. Burens arbeider tilhører alltid et spesielt sted og en spesiell tid – med noen få unntagelser – og er dømt til å forsvinne etter noen få uker.

Men uansett hvor spektakulært dette spesielle kunstverket måtte være, så vil skaperprosessen og installasjonen kreve innsatsen fra kunstneren selv og Guggenheim-museet (konsulenter, ingeniører, teknikere og sikkerhetsfolk) i flere måneder. Men verket er ganske enkelt konklusjonen på en historie som begynte for 35 år siden.

Biografi
Daniel Buren er født i 1938. I 1965 var han med på å danne gruppen BMPT som i sine malerier søkte en maksimal reduksjon av virkeligheten for å nå ned til grunnprinsippene i malerkunsten. Hos Buren konkretiserte dette seg i en konsekvent bruk av bare hvite og fargete striper i arbeidene, i malerier, på markisestoff, på papir, plastfolie eller seilduk.

Buren har også produsert tallrike teoretiske skrifter.

Fransk dokumentar
Originaltittel: Daniel Buren at the Guggenheim New York
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78