Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 31. august 2011 kl 20.15 Landeplage: Noen ganger er det all right

Landeplage utenom oppskriftsboka

I kveldens program møter vi Odd Børretzen – den ene halvparten bak landeplagen
I kveldens program møter vi Odd Børretzen – den ene halvparten bak landeplagen "Noen ganger er det all right". (Foto: Dinamo Story)
De fleste hitlåter er laget i en standard oppbygging av vers og refreng, men slik er det ikke alltid. I kveldens program ser Ravi på hvorfor "Noen ganger er det all right" ble en landeplage.

I september 1995 kom plata "Noen ganger er det all right", signert Odd Børretzen og Lars Martin Myhre. Tittelkuttet med samme navn kan trygt kalles en landeplage, for den ble liggende på VG-lista i to år, og har senere blitt kåret til tidenes norske hit.

Men ser man på oppbygningen av låta, er den helt usannsynlig langt unna oppskriften for hvordan en hitlåt vanligvis er bygget opp. Den starter med et kåseri som varer i 2 minutter og 45 sekunder, før den går over i et enkelt, lite refreng, som gjentas 7 ganger.

Hvorfor har «Noen ganger det all right» blitt en landeplage? spør Ravi. Kan det være pga den merkelige taktarten, eller at melodiformen leder tankene inn på gospel? Ligger det i hvordan teksten bekrefter noe de fleste mener fra før av? Eller har det rett og slett å gjøre med at det er den eldre og verdige Odd Børretzen som kåserer, og da gjør vi klokt i å holde kjeft og lytte?

Ravi oppsøker blant annet Odd Børretzen og Lars Martin Myhre, sosialmedisiner Per Fugelli og klassisk komponist og pianist Wolfgang Plagge i jakten på et svar.

Om "Landeplage"
Ravi er tilbake med åtte kjente og kjære melodier i andre sesong av "Landeplage", og han undersøker hva det er som gjør at noen låter aldri dør, men får stadig nye lyttere i generasjon etter generasjon.

Underholdningsserien "Landeplage" gir innblikk i historiene rundt låter som har levd i årevis som store norske hitlåter. Ravi møter bakmenn og frontfigurer, og forteller på finurlig vis hvordan låtene har kunnet leve.

Låtene i andre sesong av "Landeplage" er "Kjærlighet" med Sissel Kyrkjebø, "La det Swinge" med Bobbysocks, "Nei, så tjukk du har blitt" med Ole Ivars, "Sunday People" med The Monroes, "Eg ser" med Bjørn Eidsvåg, "Noen ganger er det all right" med Odd Børretzen & Lars Martin Myhre, "Livet er for kjipt" med Lars Kilevold og "Jenter" med DiDerre.

Programmet er sendt tidligere.

Underholdningsdokumentar produsert av Dinamo Story for NRK Underholdning
Programleder: Ravi
Regi og manus: Truels Zeiner-Henriksen
Prosjektleder NRK: Jo Raknes
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 23 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no