Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 27. mars 2012 kl 21.30 Bokprogrammet: Boken utvider seg

Bøker i vår digitale tid


Det er et faktum: e-bøker blir mer og mer populært. Samtidig ser man mer datainspirert språk i romaner : fra barnebøker på ipad, til litteratur skrevet i powerpoint. Bokprogrammet ser på hvordan bøker endres i en digital tidsalder.

Eirik Newth er gjest gjennom programmet. Som forfatter og mediepersonlighet har Newth blant annet vært med på å lage det første nasjonale radioprogrammet som ble podcast, han har også vært juryforman i Wikipedias artikkelkonkurranse. Som en forgjenger innen digitalisert kommunikasjon skal Newth kommentere trendene vi ser i dag.

Flermediale fortellinger for barn
Noen forfattere har virkelig plukket opp e-bokfenomenet og skriver spesifikt for mediet. Endre Lund Eriksen, forfatteren bak blant annet Pitbull- Terje-bøkene, jobber med flermediale barnebøker om monstrene i Dunderly. Historiene kan oppleves både gjennom tekst, bilder, spill og musikk. Vi har intervjuet Eriksen om hvordan han arbeider med barneboken i de forskjellige mediene.

Twitter- fortellinger
Digital kommunikasjon kan også gi rom for daglig poesi. Forfatteren Frode Grytten er en av de som har omfavnet sosiale medier som plattform for å fortelle historier. Han bruker twitter til å poste en fortelling hver dag. Vi snakker med Grytten om hvordan det korte formatet gir mer rom for meddikting, og hvordan forfattere har en forpliktelse til å fylle de nye mediene med verdifullt innhold.

Stormende følelser redusert til powerpoint
Vi har også reist til New York for å snakke med Jennifer Egan. I hennes nyeste roman har hun brakt kaldt dataspråk til romanen. En av de mest emosjonelle kapitlene i boken er fortalt som powerpointpresentasjon. Vi spør hvordan forfattere kan dra inspirasjon fra nyere kommunikasjonsformer.

-I framtiden vil bokhandlere kun være en møteplass for litteraturinteresserte. Dette sier Michael Cader til bokprogrammet. Han driver et virtuelt møtested for amerikanske forleggere kalt Publishers Market. Han mener alle bøker i framtiden vil bli solgt på nett. Vi snakker med han om hvordan digitalisering av bøker kan endre bransjen.

Herodes Falsk sier selv at han ønsker at hans nyeste bok kun skal utgis som nettbok. Vi spør han ut om hans tanker rundt dette, og hvordan han mener forlagsbransjen tjener penger på å holde igjen utviklingen.

Egenprodusert litteraturprogram 2011 / 2012
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Presseansvarlig : Sarah Jordanson Fauske Tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice Tlf: 815 65 900.