Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 9. mai 2009 kl 20.00 Kulturdokumentar: Mein Kampf - historia om boka

Historien om et hatskrift

Førsteopplaget til Hitlers
Førsteopplaget til Hitlers "Mein Kampf" fra 1925. Fortsatt er det forbudt å trykke opp boka i nye opplag i Tyskland. (Foto: Arte France)
I 1924 ble Adolf Hitler dømt for å ha ledet et kuppforsøk. I fengselet skrev den kommende nazidiktatoren boka "Mein Kampf", der han formulerte sin nasjonalsosialistiske ideologi. Franskmannen Antoine Vitkine har laget den første filmdokumentasjonen om boka som forandret verden.

I årene fra 1925 til 1945 solgte "Mein Kampf" over 12 millioner eksemplarer bare i Tyskland. Etter krigen har det vært forbudt å trykke opp boka i Tyskland og i mange andre land.

Den franske filmskaperen Antoine Vitkine har sett nærmere på hvordan boka ble til, hva den inneholder og ikke minst hvilken rolle den spilte i Hitlers maktovertakelse og i den videre historiske utviklingen.

Klossete
Det underlige er at budskapet i boka for en stor del framstår som temmelig forrykt. Den er svært klossete skrevet, svulstig og omstendelig. Likevel ble den i sin tid brukt som en praktisk håndbok for millioner av nasjonalsosialister. Både for tilhengere og motstandere må den ha vært interessant lesning. Så hvorfor innså ikke verden hvilken fare Hitler og nazismen utgjorde allerede da boka ble utgitt?

Over 70 år etter forfatterens død fortsetter "Mein Kampf" å frastøte og fascinere. I filmen møter vi historikere, forskere og tidligere nynazister som forteller om sitt forhold til Hitlers politiske manifest.

Fransk dokumentar
Originaltittel: Mein Kampf, c’était écrit
Av Antoine Vitkine
Produksjon: Doc en Stock/Arte France (2008)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte info@nrk.no, tlf 815 65 900
Les mer: Mein Kampf


LENKER
  • Mein Kampf