Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. august 1999 kl 20.10 Dokumentar: Bak det røde korset: Sviket

Dokumentar: Bak det røde korset: Sviket


NRK1 mandag 16. august kl 20.10
Dokumentar: Bak det røde korset (2:3) Sviket

Tiet om holocaust

Det andre programmet i serien om Det internasjonale Røde Kors dreier seg om dilemmaet organisasjonen stod overfor under andre verdenskrig. Man bestemte seg for å tie om holocaust på grunn av trusselen mot Sveits hvor Røde Kors hadde sitt hovedsete.

Dessuten var man redd for at Røde Kors, ved å gå hardt ut mot jødeforfølgelsene, ville undergrave organisasjonens renommé for å være upartisk. Det kunne igjen føre til vanskeligheter for Røde Kors i arbeidet med å ta seg av krigsfanger, som ble sett på som organisasjonens primære oppgave.

Fredspris
Etter krigen fikk Det internasjonale Røde Kors Nobels fredspris for sin innsats for krigsfangene. Men bak den fine fasaden skjulte det seg en mørk hemmelighet - sviket mot jødene. Røde Kors unnlot å fortelle verden om grusomhetene som ble begått mot jødene under holocaust.

I kveldens program snakker BBC-reporter John Simpson med jøder som overlevde holocaust og som beskylder Røde Kors for å ha forrådt dem. Offisielle talsmenn for Det internasjonale Røde Kors svarer på kritikken.

Om serien
For første gang har Det Internasjonale Røde Kors åpnet sine dører, og sine arkiver, i Gen?ve for offentligheten. John Simpson, utenriksredaktør i BBC, har undersøkt arbeidsmetodene og historien til denne verdensomspennende organisasjonen.

Røde Kors er den best kjente, men også den mest lukkede av verdens hjelpeorganisasjoner. Dens livsviktige arbeid, som ofte må foregå i det skjulte, har vært med på å lindre menneskelige lidelser i krig over en periode på 133 år.

Som første tv-selskap har BBC fått anledning til filme organisasjonens pågående arbeid på noen av de farligste stedene i verden. Røde Kors har også gitt BBC adgang til å bruke deres unike film- og stoffarkivet i tv-serien. Denne tv-serien gir oss innsikt i Røde Kors\' historie -organisasjonen som oppstod som en manns reaksjon på krigens brutalitet - og dens utvikling fram til den viktige internasjonale aktør den er i dag.

NRK1 mandag kl 20.10

Bilde (via Scanpix/Internett)
BBC- reporter John Simpson i museet til Det internasjonale Røde Kors. (Foto: BBC)

Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Crossing the Lines: Betrayal
Reporter: John Simpson

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41