Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. januar 1999 kl 22.00 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial (ttv)

NRK1 onsdag 6. januar 22.00
Schrödinger spesial

Handikappet med avansert hus
Ola Hermo fra Røros, som er lam fra livet og ned, styrer livet sitt med haken. Han blåser og suger i datamenyen, og med infrarøde stråler holder han kontakt med leger, forskere og venner rundt om i verden. Nå har han, i nært samarbeid med arkitekter og entreprenører, bygget Nord-Europas mest avanserte privathus for handikappede.
Med dette huset, som er stappfullt av elektronikk og informasjonsteknologi, har Hermo gjennomført sin kanskje største bedrift. Her kommuniserer han med sin datamaskin ved hjelp av stemmegjenkjenning, og han åpner dører og vinduer ved å sende elektriske signalkoder ut på lysnettet i huset.
Familie og kamerater har hjulpet ham med å legge til rette alt dette. Men i det offentlige hjelpeapparat har han møtt mange barrierer.
I kveldens spesialutgave av Schrödingers katt møter vi Ola Hermo som åpent forteller om ulykken og om sin lange kamp for å finne ny mening i livet ved hjelp av elektronikk og informasjonsteknologi.

Tragisk ulykke
Sommeren 1993 skulle Hermo, som kaptein på det norske fallskjermlandslaget i formasjonshopping, lede sitt lag til medalje i verdensmesterskapet i Arizona. Et par uker før mesterskapet skjedde den stygge ulykken som førte til at han brakk nakken og ble lam fra hodet og ned.
Med respirator direkte inn i luftrøret har han lært seg å snakke på nytt. Han har kjempet mot sykdom i indre organer med utallige sykehusopphold og operasjoner.
Før ulykken trivdes Ola Hermo best i fjellet, med jakt og fiske og som reingjeter. Han reiste også rundt om i verden med oppvisning i pols og annen folkedans. Men snart ble fallskjermhopping hans største lidenskap, og etter få år var han kaptein på landslaget i formasjonshopping.
Programmet er ved Sverre Krüger.
NRK1 onsdag kl 22.00
Reprise NRK2 14.1. kl 23.00

Fra Forskningsredaksjonen i NRK Sør- Trøndelag
Ved Sverre Krüger
Produksjonsleder: Hilde Håbjørg
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123