Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. mars 2003 kl 21.30 Dok1: Dok1: På kvalfangst i Japan

Hvalfangst og japansk kultur

Saken er biff – hvalbiff omsettes over en lav sko i Japan. (Foto: George Chan)
Saken er biff – hvalbiff omsettes over en lav sko i Japan. (Foto: George Chan)
"Havets kakerlakker" kaller Japans delegat i den internasjonale hvalfangstkommisjonen hvalene for. BBC-programmet "På hvalfangst i Japan" viser den helt spesielle kulturen denne næringsgrenen er en del av i Japan, et land som er villig til å risikere sitt internasjonale omdømme for en virksomhet som går med tap.

"Sannheten om den gruvekkende hvalfangsten" er hva Jeremy Bristow setter seg fore å avdekke i denne dokumentaren fra Japan, ifølge BBCs vaskeseddel for programmet.

Japanske hvalfangstinteresser hevder på sine side at en bæredyktig fangst på den antarktiske vågehvalen er fullt mulig, og at Vesten forsøker å praktisere en form for kulturimperialisme ved å forby en næringsgren som har dype røtter i øy-nasjonen Japan. I dokumentaren kommer Jeremy Bristow nært inn på det japanske maktapparatet som står bak kravet om fullt tillatt hvalfangst.

Kokepunkt
Da den internasjonale hvalfangstkommisjonen møttes i Shimonoseki (Japan) for snart et år siden, steg igjen temperaturen i debatten om hvalfangst til kokepunktet. En tid fløy anklagene alle veier mellom verneinteressene og hvalfangstinteressene om skjulte agendaer og korrupsjon.

Hvalen i Japan
Et innblikk i hvalens plass i japansk kultur får vi også når Jeremy Bristow besøker en shinto-prest som velsigner hvalene gjennom buddhist-ritualer.

Og på Ohnishis hval-restaurant er det fullt mulig for den som liker det, å få seg noe godt i livet. I programmet bærer det også ut på hvalsafari sammen med Tomohisa Nagaoka som i sin tid har fanget over 4 000 hvaler.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Whale Hunters
Regi: Jeremy Bristow
Produksjon: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57