Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. oktober 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Arkitektur med sjel

Salle Fischermann i Daniel Liebeskinds ekspressive arkitektur. (Foto: Tyrild Holt)
Salle Fischermann i Daniel Liebeskinds ekspressive arkitektur. (Foto: Tyrild Holt)
I København har den verdensberømte danske arkitekten Daniel Liebeskind tegnet Det danske jødiske museum. Safari har besøkt museet hvor de traff Salle Fischermann, en av de få danskene som under krigen ikke ble reddet over til Øresund i Sverige, men sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt.

Liebeskind skapte sin karriere som arkitekt da han tegnet Det jødiske museum i Berlin, som ble et monument over jødenes lidelse og historie.

Selv sier han at museet i København er mer en fortelling i dur, en lys og vennlig arkitektur som avspeiler den gode skjebnen som de fleste danske jøder fikk.

Vond historie
Danskene stilte nemlig opp for sine landsmenn da tyskerne bestemte seg for å internere jødene i 1943. 95 % av den jødiske befolkningen ble reddet over til Sverige i småbåter. Det finnes mange gode eksempler på de danske medborgernes "mitzva", deres omsorg og gode gjerninger. Nettopp det har Liebeskind nedfelt i arkitekturen i museet.

Salle Fischermann var en av de få som ikke kom seg til Sverige i tide. – Du kan jo selv tenke deg hvilken forferdelig opplevelse det var å bli sendt til en konsentrasjonsleir for en gutt på 13 år, forteller Fischermann.

Det som gjorde mest inntrykk på Fischermann var det som skjedde i leiren i 1944, da man ville fjerne bevisene. – I Theresienstadt drepte tyskerne én og én jøde, og asken ble lagret i pappesker med navn, fødsels- og dødsdato, forteller han. – Men så ville tyskerne fjerne alle spor, og vi ble satt i en lang rekke fra konsentrasjonsleiren og ned til elven Eger for å helle ut asken. Man kan jo tenke seg hvordan det var for en far å se esken etter sin sønn, eller en sønn esken etter sin mor, før asken ble tømt ut og eskene brent.

Om Safari
Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.


Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV.