Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. mars 2003 kl 22.30 Lydverket

Fenomenet nu metal

Linkin Park. (Foto: Warner)
Linkin Park. (Foto: Warner)
Linkin Park mener at artister som ikke liker å skrive autografer, bør skytes i bakhodet, og at den nære kontakten med fansen er hovedgrunnen til at de er nu metal-sjangerens største band om dagen. Siri Høstmælingen har intervjuet bandet i øvingslokalet deres i Los Angeles. I tillegg har "Lydverket" fulgt de tre bandene som vant førstepremien i årets Zoom-finale.

Linkin Park er angstfylte og småaggressive tenåringers største idoler. Det amerikanske nu metal-bandet hadde et av verdens mest solgte album i 2001, og forventningene til det kommende albumet, "Meteora", er gedigent. Særlig gjelder dette i USA hvor nu metal-sjangeren er kjempesvær. Blandingen av hip hop, metal og frustrerte tekster om vanskelig ungdomstid har nemlig gjort sjangeren til en av de største og viktigste for amerikanske ungdommer. Band som Limp Bizkit, POD, Puddle of Mud, Korn og ikke minst Linkin Park har solgt titalls millioner plater de siste årene.

I ukens utgave ser "Lydverket" nærmere på fenomenet nu metal. Et av spørsmålene programleder Siri søker svar på er hvorfor interessen ikke er like stor i Norge som i USA og store deler ellers i verden. Det betyr ikke dermed at Linkin Parks hitvennlige miks av rap og metal ikke har sin tilhengerskare i Norge. Bandet solgte tross alt hele 50 000 eksemplarer av debutplaten sin her i landet.

Programleder Siri dro til Los Angeles for å finne ut av hva som gjør nettopp Linkin Park så populære. Her traff hun vokalist Chester Bennington og gitarist Brad Delson mens bandet øvde til sin kommende verdensturné. De fortalte blant annet om sitt nære forhold til fansen, og om både de skremmende og rørende konsekvensene det kan få.

Zoomer av gårde
"Lydverket" har også dratt på turné med Zoom-bandene Johndoe, Helldorado og Nicolai. Etter å ha vunnet Zoom–finalen i Oslo i november har de tre vinnerne omsider fått begynt å "nyte" premien som var en ferdigbooket turné til mange av de beste spillestedene over hele landet.

"Lydverket" var med da de tre forholdsvis ukjente bandene skulle vise seg fram på Checkpoint Charlie i Stavanger.

NRK Ung
Egenprodusert musikkmagasin
Programledere: Siri Høstmælingen og Rune Nilson
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, 23 04 99 18/90 18 36 10