Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 mandag 6. august 2007 kl 09.30 Ukas P2-artist: Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk

Där finns sorg som inte känns
- mysteriet Cornelis Vreeswijk


Han ble superstjerne i Sverige med sin første plate, og så seg aldri tilbake. I Norge var han visedikteren og artisten Cornelis Vreeswijk, mannen bak skjønnheter som "Veronica", "Cecilia Lind" og landeplagen "Turistens klagan". I Sverige var han skandalenes mann, omstridt, elsket, hatet og til slutt glemt. Men han kom tilbake mot slutten av livet, og har etter sin død vokst til å bli nasjonalskald – kun Taube og Bellmann gjør ham rangen stridig.

Hvordan kan mannen som skrev teksten til "Deirdres samba" være den samme mannen som slo sin kone til blods i rasende sjalusi? Hvordan kunne mannen som skrev "Grimasch om morgonen" selv bli alkoholiker og til slutt narkoman? Hvordan kunne han som skrev om de utslagne og undertrykte med medfølelse og poesi, være den samme mannen som jagde to transvestitter med kniv?

Hvordan kunne en tenåring som ankom Sverige fra Holland i 1950 bli selve stemmen av Sverige? Og likevel aldri føle seg helt hjemme?

Programleder Arne Berg lar deg møte Klas Gustafson, som skrev Cornelis Vreeswijks biografi, og Anita Strandell, som var gift med Cornelis i tre år. Møt også Silas Bäckström, som jobbet med Cornelis i tjue år, og Jan Erik Vold, som har samlet alle hans tekster. Dessuten Alf Cranner, som spilte med ham på begynnelsen av 1970-tallet og Erik Wold, som var sjåfør og roadie under en norgesturné på 1980-tallet. Og ikke minst: Møt dem som kom etter, de som ikke husker skandalene, men ser ham som inspirasjon og forbilde. Møt Stefan Sundström, Sivert Høyem og den unge svenske poeten Daniel Boyacioglu. Cornelis Vreeswijk ville blitt 70 år 8. august.


"Ukas P2-artist" NRK P2
Mandag 6. - 10. august 2007
kl. 09:30 - reprise kl. 19:00