Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. oktober 2005 kl 00.05 Salig soul - soulmusikkens historie

Funken blir født

På slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet fikk et samfunn i store endringer et nytt og mer urbant og tøft lydbilde. I femte avsnitt av dokumentarserien om den svarte populærmusikkens historie følger vi funken fra James Browns "Papa’s Got a Brand New Bag" til George Clintons psykedelia.

Opptøyer og mye friksjon mellom svarte og hvite i USA var bakgrunnen for den nye musikalske stilarten. Mens James Brown startet det hele, skapte Sly and The Family Stone et mer psykedelisk lydbilde. Motown kastet seg på funkbølgen, av kommersielle hensyn så vel som artistiske, og hadde store navn som Marvin Gaye og Stevie Wonder i stallen.

Stevie Wonder skapte enda noe nytt med synthesizere i studio, mens George Clinton brukte humor med sin glam-funk b. Men akkurat da funken så ut til å ha hatt sin storhetstid, ble den base for enda en ny stilart: hip-hop.

Om serien
Fra å være underklassens rå og upolerte musikk, har den svarte populærmusikken vokst til en milliardindustri som dominerer hitlister over hele verden. Denne BBC-dokumentarserien i seks deler tar oss med gjennom sjangerens utvikling de femti siste årene, og historien fortelles av dem som kjenner den best: De største artistene, produsentene, musikerne og musikkviterne.

"Salig soul – soulmusikkens historie" er produsert av det samme teamet som blant annet har produsert "Singel og sang" og "Howdy – countrymusikkens historie". De to kritikerroste seriene har tidligere blitt sendt på NRK.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Soul Deep – The Story of Black Popular Music
Episodetittel: Ain’t It Funky
Produsert av: BBC
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252