Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. november 2003 kl 23.30 Nattkino: Comedian Harmonists

Barbershop-sekstetten i Nazi-Tyskland

Filmen er basert på en virkelig historie fra 30-årenes Tyskland. I 1927 ble musikeren Harry Frommermann tiltrukket av Erna som var ansatt i en musikkforretning. Sammen med vokalisten Robert Biberti, arrangøren Erwin og den bulgarske kafésangeren Ari dannet de en vokal sekstett som snart ble svært populær.

Etter som populariteten økte, ble de presset av myndighetene, som mislikte jødene i gruppen, til å fremføre nazistisk materiale.

På en reise til New York måtte de ta den endelige avgjørelsen om å bli i USA eller returnere til Tyskland.

Om filmen
I Europa var sekstetten kjent under navnet "The Comedian Harmonists", og berømmelsen fikk dem ut av et liv i fattigdom. Etter hvert som nazistene viser sitt sanne ansikt, forteller filmen om vennskap som settes på prøve. Personene opplever mye motgang, men regissør Joseph Vilsmaier har likevel lyktes i å få frem en god stemning i filmen.

Musikknumrene bygger på digitale versjoner av den ekte sekstetten fra 30-årene, og datagrafikk ble brukt til å gjenskape en konsert på havnen i New York, som opprinnelig ble holdt i 1934. Barry Manilows scene-forestilling "Harmony" er basert på gruppens historie, og ble vist på Filmfestivalen i Berlin i 1998.

Filmen fikk hyllemeter med priser i Europa.

Tysk spillefilm fra 1998
Originaltittel: "The Comedian Harmonists"
Regi: Joseph Vilsmaier
I rollene: Ben Becker, Heino Ferch, Ulrich Noethen, Heinrich Schafmeister, Max Tidof
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83