Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. februar 2006 kl 21.00 Solens mat

Matveien til Nord-Italias folkeslag

Bella Italia og god mat – svenske Bo Hagström viser vei i seks nye programmer. (Foto: SVT)
Bella Italia og god mat – svenske Bo Hagström viser vei i seks nye programmer. (Foto: SVT)
Svensken Bo Hagström kaller seg mat-turist, og i en ny omgang av "Solens mat" tar han oss med til områder av Nord-Italia der det til uminnelige tider har bodd egne folkeslag. Oksitanere, kimbrere, ladinere, brigaskere, apuanere og – som vi skal se i første program – furlandere.

Den nord-italienske provinsen Friuli grenser mot Slovenia og har Udine som hovedstad. Her bor furlanderne, med eget språk (furlandsk) og eget flagg. I likhet med de ovenfor nevnte folkeslagene har de vært hardt undertrykt, men som dem har de klart å bevare mye av sin matkultur og sine gamle tradisjoner.

Ikke flaut med graut
Landsbyen Monte ligger en kilometer fra den slovenske grensen, og her viser krovert Josko Sirk oss den gamle skikken med å lage mat over åpen ild. Hele familien samles rundt matplassen og spiser sammen.

Polenta (maisgrøt) er her en selvsagt rett. I trengselstider reddet grøten mang en gang furlanderne fra å sulte. I dag er polentagrøt blitt motemat på kroene i Friuli.

Sankt Danieles skinke
Furlanderne har sin egen utgave av lufttørket skinke, prosciutto di San Daniele. Den er ifølge kjennere en aning bedre enn parmaskinken. Det sies at det er det spesielle mikroklimaet på den lille skinkefabrikken som er hemmeligheten bak.

Til god mat hører også god vin – iallfall i Friuli – og Bo Hagström avslutter rundturen i denne delen av Italia med et besøk til en av de lokale vinprodusentene.

Svensk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57