Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. november 2004 kl 19.55 Faktor: Overkjørt

Står i veien

Per Bjerkaker mister barndomshjemmet sitt på grunn av veibygging. Her sammen med samboer Hege Dahl. (Foto: Jon-Annar Fordal, NRK)
Per Bjerkaker mister barndomshjemmet sitt på grunn av veibygging. Her sammen med samboer Hege Dahl. (Foto: Jon-Annar Fordal, NRK)
Hvert år berører veiutbygging tusenvis av boligeiendommer i Norge, og når tettstedet Melhus får ny E6, må 22 hus rives, brennes eller fjernes. I kveldens Faktor møter vi Per Bjerkaker, som er en av dem som mister barndomshjemmet sitt. Hvordan er det egentlig å bli tvangsflyttet?

Per Bjerkaker er snekker og samboer med Hege Dahl. I kveld forteller de hvordan det føles å måtte flytte fra hjemmet sitt.

Vegvesenet bestemmer takst
I tettstedet Melhus sør for Trondheim må hele 22 bolighus rives for å gi plass til den nye motorveien. Taksten på eiendommene er det Statens vegvesen som setter ved hjelp av én takstmann. Mange av dem som må flytte fra husene sine, må ta opp store lån fordi de mener at det ikke er mulig å skaffe seg et tilsvarende hus for den summen vegvesenet tilbyr.

- Vegvesenet underbyr fordi etaten er vant til at folk gir seg. Det har ikke jeg tenkt å gjøre, sier Per Bjerkaker. Han bruker huset sitt som klagemur, og har hengt opp laken med slagord som "Staten stjeler" og "Full erstatning til E6-ofrene" på fasaden. Målet hans er å få endret regelverket for erstatninger ved veiutbygging.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tyholt
Programskapere: Tore Rosshaug
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV