Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. mai 2008 kl 20.55 Philadelphia

Oscar-vinner om homofili

Tom Hanks har hovedrollen i denne filmen om homofile og deres kamp for aksept i samfunnet. (Foto: Gary Goetzman)
Tom Hanks har hovedrollen i denne filmen om homofile og deres kamp for aksept i samfunnet. (Foto: Gary Goetzman)
"Philadelphia" er et rørende drama om en homofil advokat som får sparken fra firmaet han er ansatt i. Han har aids. Tom Hanks vant sin første Oscar for sin innsats i hovedrollen.

Andrew Beckett er en karrierebevisst ung advokat som hittil har gjort suksess i et prestisjefylt advokatfirma i Philadelphia. Men Andrew har pådratt seg aids, noe han ikke har våget å fortelle sin arbeidsgiver. Firmaets seniorpartner, Charles Wheeler, har nemlig satt Andrew på en sak som involverer firmaets viktigste kunde.

Andrew begynner å jobbe med saken, men snart gir sykdommen fysiske utslag i ansiktet. Straks blir han tatt av saken, og Wheeler sparker ham fra firmaet.

Andrew er overbevist om at han er blitt oppsagt på grunn av sykdommen, og forbereder seg til å gå til sak mot sin tidligere arbeidsgiver. Men på grunn av firmaet rykte, er det ingen advokat i hele Philadelphia som er villig til å forsvare ham.

I desperasjon engasjerer Andrew Joe Miller, en svart advokat som misliker homofile. Han tar imidlertid saken fordi det gir pr og penger i kassa.

Etter hvert som han forbereder seg til slaget som vil stå i rettssalen, begynner Miller å innse at den diskrimineringen Andrew opplever er den samme som han selv har vært utsatt for.

Påkostet storfilm
"Philadelphia" var den første høybudsjettfilmen i Hollywood som tok for seg de medisinske, sosiale og politiske spørsmålene rundt aids.

Det er imponerende navn på rollelisten. Antonio Banderas spiller Andrews partner og Joanna Woodward er Andrews mor. Bruce Springsteens låt "Streets of Philadelphia" danner det vakre musikalske bakteppet.

Amerikansk drama fra 1993
Regi: Jonathan Demme
Med Tom Hanks Denzel Washington, Jason Robards jr, Mary Steenburgen, Antonio Banderas og Joanne Woodward.
Produsent: Gary Goetzman
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no