Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. januar 2002 kl 20.00 Barmeny

Kokkemaraton

Lars Barmen har i dag
Lars Barmen har i dag "Kokkemaraton". (NRK-foto Anne Liv Ekroll)
Lars Barmen har store planer i kveldens ”Barmeny”. Helt alene og uten stopp skal han tilberede 12 retter på under 25 minutter!

Rettene er:

Cæsar salat
4 ss majones
½ ss finhakket ansjos
1 fedd finhakket hvitløk
2 ss fløte
½ ss sitronsaft
salt og pepper
1 hode romanosalat
4 ss ristede brødterninger
4 ss sprøstekte baconterninger
2 ss parmesan i tynne skiver
persille til pynt

Bland majonesen i en bolle med ansjos, hvitløk, fløte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
Vask og riv salaten og fordel den på tallerkener. Drypp dressingen over og pynt med brødterninger, baconterninger, parmesan og persille.


Oksefilet med kremet soppsaus
700 g oksefilet
soyaolje til steking
200 g assortert sopp
2 ss bacon i terninger
½ hakket løk
1½ dl fløte
salt og pepper
1 tomat i terninger
estragon til pynt

Skjær oksefileten i 1 cm tykke skiver. Varm en panne med litt olje og legg i oksekjøttet.
Rens og kutt soppen i skiver . Varm en panne med litt olje og legg i soppen. Tilsett bacon, løk og fløte. Krydre med salt og pepper og kok det hele i 1 minutt. Fordel saus med sopp på tallerkener og legg på oksefiletene. Strø over tomatterninger og pynt med estragon.

Salat med oksetunge
1 salathode, gjerne ekebladsalat
200 g oksetunge i skiver
2 ss grovhakkede hasselnøtter
2 ss grovhakkede mandler
1 ss hasselnøttolje
1 ss valnøttolje
1 ss balsamicoeddik
pepper

Vask og rens salaten. Fordel den på tallerkener. Legg på oksetunge og dryss over hasselnøtter og valnøtter. Drypp over hasselnøttolje, valnøttolje og balsamico. Krydre med pepper.


Steinbitfrikassé
2 dl fiskekraft
1 dl vann
600 g steinbitfilet i fingertykke strimler
½ fennikel i tynne skiver
50 g grovkuttede sukkererter
50 g erter
salt og pepper
2 ss smør

Varm fiskekraft og vann i en kasserolle og legg i steinbitfiletene. La fisken trekke noen få sekunder. Tilsett fennikel, sukkererter og erter.
Kok opp og rør forsiktig inn smør og smak til med salt og pepper.

Salat med tomat og mozzarella
4 tomater
4 mozzarella
1 avocado
4 ss frisk grovhakket basilikum
4 ss olivenolje
salt og pepper

Skjær tomat, mozzarella og avocado i skiver og fordel dem på tallerkener. Drypp over olivenolje og strø over basilikum. Krydre med salt og pepper.

Suppe med skinke
6 dl kyllingkraft eller svinekraft
150 kokt skinke i skiver
100 g små grønne asparges
10 sukkererter
8 grovkuttede spinatblad
salt og pepper

Kutt asparges i tynne strimler . Kok opp kraften og legg i asparges og sukkererter og smak til med salt og pepper. Legg skinkeskivene i dype tallerkener og fordel spinaten over.
Hell suppen over i tallerkenene og server.

Lakseskiver med lakserognsaus
2 sjalottløk
½ ss soyaolje
1 dl hvitvin
1 dl fløte
600 g skinn og benfri laksefilet
2 ss smør
4 ss lakserogn
2 ss hakket gressløk
salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den lett i en kasserolle med soyaolje. Tilsett hvitvin og kok inn (reduser) til halvparten gjenstår. Tilsett fløte og la sausen koke ca. 1 minutt.
Pisk smør inn i sausen og ta den av varmen. Tilsett lakserogn og gressløk. Smak til med salt og pepper.

Skjær laksefileten i 3 mm tykke skiver . Varm en teflonpanne og legg lakseskivene i. La dem steke 2 minutter på den ene siden.
Legg sausen over på tallerkener og legg på lakseskivene med den stekte siden opp. Varmen fra sausen vil trekke den ustekte ferdig. Krydre med salt og pepper.

Bruchetta
12 skiver av baguette
4 ss olivenolje
2 tomater
30 g parmesan
12 skiver parmaskinke
pepper fra kvern
basilikum til pynt

Varm 2 ss olivenolje i en stekepanne og legg i baguetteskivene. Rist dem på begge sider og flytt dem over på tallerkener. Legg på parmaskinke. Grovhakk tomatene og parmesanen og strø over skinken.
Drypp over 2 ss olivenolje, krydre med pepper og pynt med basilikum.

Røkt kolje med sennepsaus
500 g potet
1½ dl fløte
1½ dl melk
2 ss sennep
2 ss grov sennep
600 g røkt kolje
grovt kuttet vårløk til pynt

Skrell og kutt terninger av potetene. Kok dem møre i vann og sil av vannet.
Kok opp fløte og melk. Tilsett sennepen og rør godt sammen. Tilsett de kokte potetterningene.
Skjær koljen i tynne skiver og legg den i et tynt lag utover tallerkener. Hell over den varme sausen og pynt med vårløk.

Råmarinert laks
500 g laksefilet
2 ss hakket ingefær
salt
2 ss olivenolje
saften av 2 lime
½ squash
1 liten gulrot

Skjær laksefileten i tynne skiver og legg dem utover tallerkener. Strø over salt og ingefær og drypp over olivenolje og limesaft. Skjær tynne bånd av squash og gulrot og anrett på toppen av laksen.

Kyllingbryst med varm potetsalat
600 g kyllingbryst
100 g grovmalte pistasjnøtter
1 ss soyaolje
500 g poteter
1 ss olivenolje
1 ss fin dijonsennep
1 ss grov dijonsennep
karse til pynt

Skjær tynne skiver av kyllingbryst og vend stykkene i pistasjnøtter. Varm soyaolje i en stekepanne og legg i kyllingstykkene. La det steke ca. 3 minutter på hver side .
Skrell og skjær potetene i ½ cm tykke skiver. Kok dem møre og sil av nesten alt vannet (la ca. ½ dl gjenstå. Tilsett olivenolje og sennepen og bland alt godt med potetene. Anrett potetsalaten på tallerkener med kyllingen på toppen.
Dryss over litt ekstra pistasjnøtter og pynt med karse.

Sjøkreps og kantareller
10 sjøkrepshaler
1 ss olivenolje
3 ss smør
150 g kantareller
1 dl vann
1 ss hakket gressløk
salt og pepper
frisk estragon til pynt

Del sjøkrepshalene på langs og fjern den mørke magestrengen.
Varm en stekepanne med olivenolje og legg i halene med kjøttsiden ned. Smelt 1 ss smør i en kasserolle og tilsett kantarellene. Fres dem til de begynner å slippe væske og tilsett vann. Kok opp og rør inn 2 ss smør og 1 ss hakket gressløk. Smak til med salt og pepper.
Snu krepsehalene etter 2 minutter og la dem trekke på skallsiden i 1 minutt. Krydre dem og anrett halene på sausen. Pynt med estragon

Egen produsert matprogram
Ved Are Fiva og Bjørn Frode Holmgren
Programleder Lars Barmen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 22047853/90775758

Bilde
Lars Barmen har i dag ”Kokkemaraton”. (NRK-foto)