Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. juni 2004 kl 23.15 Knutby i rampelyset

Knutby-sekten fra innsiden

Kalle Örneby forlot pinsemenigheten i Knutby etter 45 års medlemskap. (Foto: SVT)
Kalle Örneby forlot pinsemenigheten i Knutby etter 45 års medlemskap. (Foto: SVT)
Mens drapsaken i Knutby rulles opp i Uppsala Tingrett, viser NRK1 en svensk dokumentar om menigheten som har kommet til de grader i medienes søkelys de siste månedene. Her møter vi både avhoppere og pårørende til medlemmer av sekten.

Siden en kvinne ble skutt til døde og en mann utsatt for drapsforsøk i januar i år, har det knapt gått en dag uten at mediene har brakt rapporter om pinsemenigheten i den lille byen og deres ledere. Det har handlet om makt, sex, undertrykkelse og utroskap – og om hvem som egentlig styrer menigheten.

I programmet gir mennesker som har valgt å forlate menigheten, et bilde av et samfunn som kontrolleres med jernhånd. Pårørende til medlemmer av sekten forteller hvordan de har blitt utestengt fra all kontakt med sine barn og barnebarn.

Fra åpenhet til underkastelse
Kalle Örneholm var medlem i Knutby pinsemenighet i hele 45 år, fra 1958 til 2003. Han forteller at menigheten lenge var preget medbestemmelse og åpenhet. Det var en forsamling der hvert medlem ble hørt.

Men i 1993 skjedde det noe. Da kom Åsa Waldau til Knutby og fikk raskt en stor innflytelse over menigheten. Til å begynne med ble hun oppfattet som et friskt pust, og hun beskrives som en person med sterk utstråling. Hun rekrutterte mange nye medlemmer, deriblant den nå drapstiltalte pastoren, Helge Fossmo. Snart ble tøylene i menigheten strammet kraftig inn. Det handlet om lydighet og om å følge Guds stemme – slik den ble tolket av Åsa Waldau, eller Kristi brud som hun skal ha blitt kalt av stadig flere.

Arrangert ekteskap
Diana Jansson forteller at da hun kom til Knutby, satte hun pris på tryggheten i menigheten som hun følte hadde svar på alle hennes spørsmål. Der fantes glede og fellesskap, og selvtilliten hennes ble større. Men kravene fra Åsa Waldau ble for vanskelige å leve opp til. – Det kjentes som jeg måtte være et perfekt menneske, sier Diana, som til og med ble presset inn i et uønsket ekteskap av Åsa Waldau.

Også andre vitner forteller at forandringens vinder begynte å blåse etter Åsa Waldaus ankomst. Menigheten vendte seg mer og mer bort fra omverdenen. Medlemmene ble oppfordret til å bryte kontakten med familiemedlemmer utenfor fellesskapet.

Tommy forteller at han fikk det første faresignalet da han ringte sin datter etter at hun hadde vært medlem i menigheten i et års tid: - Jeg sa hei på deg, det er din gamle far som ringer. Da svarte hun: Du er ikke min far lenger, jeg har en ny far.

Svensk dokumentar
Originaltittel: Uppdrag granskning
Produksjon: SVT
Reporter: Marianne Gillgren
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99