Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. februar 2006 kl 22.15 Fakta på lørdag: Armbryterskan från Ensamheten

Grepa jente med VM-tittel

Svenske Heidi Andersson – fire ganger verdensmester i håndbak. (Foto: Motlys Film & TV Prod.)
Svenske Heidi Andersson – fire ganger verdensmester i håndbak. (Foto: Motlys Film & TV Prod.)
Svenske Heidi Andersson (23) fra det lille stedet Ensamheten i Lappland er fire ganger verdensmester i håndbak, eller armbrytning som det heter på broderspråket.

Håndbak er Indias andre nasjonalsport, etter cricket. Verdens ledende nasjoner innen håndbak er Russland, Hviterussland, Georgia, Kanada, USA, England, Japan, Finland og Sverige.

Utbredt sport
I Ensamheten bor det 16 individer, og alle er i slekt med hverandre. Alle deler de også Heidis lidenskap for å bryte håndbak. Filmen om Heidi, menneskene i Ensamheten og kraftsporten håndbak er full av varme, energi og humor.
I Fakta på lørdag skal vi på besøk dit, til plassen Ensamheten midt i Lapplands ødemark. Egentlig kunne det vært et hvilket lite sted som helst, om det ikke var fordi at alle der bryter håndbak.

Håndbak etter jobben
I Ensamheten er alle tømmerhoggere. Og i løpet av tre generasjoner med skogsarbeidere var Heidi den første jenta som kom til verden i Ensamheten. Heidis stolte og trauste slektninger har i generasjoner målt styrke med å bryte håndbak etter dagens dont.

Så Heidi har noe å slekte på. Visst kunne hun som andre ungdommer ha flyttet til storbyen, for mange i Lappland drømmer om livet der og flytter fra hjembygda så fort de kan. Men for Heidi er det omvendt. Hun vil bo der hun er.

Sterkere sammen
Fellesskapet blant innvånerne i Ensamheten har lært Heidi at "alene er man sterk og kan nå langt, men sammen er man sterkere og når lengre".

Kanskje fordi Ensamheten ikke er noen vanlig bygd? Det sterke fellesskapet og den postive viljen i Ensamheten gjør at stedet blomstrer, mens andre plasser rundt omkring
avfolkes og dør ut.

"En underbar film!" meldte Sveriges Television da den gikk på kino i nabolandet. Filmen ble også belønnet med den ettertraktede Guldbaggen 2004 for beste dokumentarfilm i Sverige.

Norsk dokumentar (2005)
Originaltittel: Armbryterskan från Ensamheten
Produsert av: Motlys Film & TV Prod.
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
LENKER
  • Les mer: