Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. mars 2000 kl 22.00 Dok22: Høy puls i tårnet

Dok22: Høy puls i tårnet (ttv)


NRK1 mandag 13. mars kl 22.00
Dok22: Near Miss

Flytrafikken over N.Y. hardt presset

Allerede for flere år siden var flytrafikken over New York tilsynelatende presset til det ytterste. Verken rullebaner, ekspedisjonshaller eller flygeledernes instrumenter er dimensjonert for dagens flytetthet. - Det er som å presse trafikken på en 4-felt motorvei inn på en humpete gårdsvei, sier en av flygelederne i kveldens dokumentarfilm på NRK1. Stadig oftere hører man spørsmålet, når skjer den store katastrofen?

Det er et britisk tv-team fra produksjonsselskapet Equinox som har laget denne tankevekkende rapporten. De har blant annet intervjuet piloter, flygeledere og flere administrativt ansvarlige på de tre lufthavnene i verdensbyen, Laguardia, Kennedy og Newark.

Høy puls
Fra innsiden av New Yorks TRACON, Terminal Radar Approach Control, prøver man å holde styr på hundrevis av fly som tar av eller lander. Man snakker med piloter som er totalt ukjente med engelsk språk, og man forsøker å rettlede dumdristige cowboys som sitter ferske bak spaken i sitt nyinnkjøpte Cessnafly. Flytrafikken over New York er blitt 30 ganger større enn den var for 40 år siden!

Og naturligvis arbeider man desperat for å holde det gamle elektroniske kontrollutstyret i orden. Men - det hender jo at hele greia bryter sammen, og man tvinges til manuelle improvisasjoner. Flygelederne må være på tå hev hele tiden. Den minste tabbe kan få katastrofale følger. Noen mener at det bare er spørsmål om tid før det skjer!

Luftrommet over New York er delt inn i spesielle sektorer som flyene må holde seg strengt innenfor. Men når været blir stygt, må man justere den innbyrdes orden mellom de tre flyplassene. Landingsforbud på den ene vil nødvendiggjøre bruk av den andre. På travle dager kan 7 500 fly ta av eller lande på flyplassene i New York. Hvert fly får kontakt med åtte forskjellige kontrollinstanser før flyet overlates til seg selv.

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde
7 500 fly tar av eller lander på New Yorks tre flyplasser i løpet av et døgn. Når skjer den store katastrofen?

Britisk dokumentar
Originaltittel: Near Miss
Produksjon: Equinox for Channel 4
Regi: Jeremy Llewellyn-Jones

Pressekontakt i Fjernsynets info.avd.: Siri G. Meyer, tlf 23 04 81 23