Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. mai 2013 kl 20.00 Skjønnhetsboblen

Speil, speil på veggen der..

Botox-lunsj er på vei til å bli et almennkjent begrep. Hva er bakgrunnen til den voksende etterspørselen av skjønnhetsbegrep?
Botox-lunsj er på vei til å bli et almennkjent begrep. Hva er bakgrunnen til den voksende etterspørselen av skjønnhetsbegrep?
Bruken av ikke-kirurgiske skjønnhetsinngrep som botox og restylane øker. Stadig flere unge kvinner benytter seg av de nye teknikkene. Men hva slags innvirkning har egentlig skjønnhetsinngrep på oss? Og hva er det som egentlig styrer den voldsomme utviklingen?

Denne svenske serien viser hvordan bruken og omtalen av plastisk kirurgi har ekspandert. Temaet omringer oss daglig, via tv-serier, avisoppslag og blogger, og i nærmeste omgangskrets.

Spørsmålet er hvorfor trenden rundt skjønnhetsinngrep øker så fort. Er det presset på den yngre generasjonen som har blitt større? Eller har bruken økt fordi mulighetene er flere, og ofte fremstilles som ufarlige?

Har vårt behov for selvrealisering blitt så ekstremt at skjønnhetsinngrep har blitt en del av det? Og hvorfor anses noen type operasjoner som mer skamfulle enn andre?

24 år, 48 inngrep
I den første episoden i "Skjønnhetsboblen" følger vi bloggeren Jane Timglass. Til tross for sine unge 24 år, har hun allerede foretatt 48 skjønnhetsinngrep, deriblant to brystoperasjoner.

I tillegg fyller hun jevnlig lepper og kinnben, bleker tennene, får påsatt falske øyevipper og permanent sminke - og får botox hver sjette uke. Men Jane er fortsatt ikke fornøyd med utseendet sitt, og nå er det en intimoperasjon som står for tur.

Om serien
Bruken av skjønnhetsinngrep og plastisk kirurgi blir stadig større, og mulighetene stadig fler. Botox-lunsj har snart blitt et allmenn kjent begrep, og nye klinikker åpnes årlig for å møte etterspørselen. Men bransjen beskrives nærmest som et lovløst land, hvor ansvarsforholdene er uklare dersom noe skulle gå galt. I denne dokumentaren på tre deler følger vi personer som på ulikt vis lever av og arbeider med skjønnhetsinngrep – og menneskene som på andre siden ønsker å få det gjort.

Svensk dokumentarserie i tre deler (2012)
Originaltittel: Skönhetsbubblan
Produsert av: Sveriges Television
Pressekontakt: Beatriz Jaquotot Rivera, 906 21 735
TV-seere bes kontakte Publikumsservice / 815 65 900