Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. november 2001 kl 20.10 Profil: Profil: Rothkos rom

Mark Rothko, amerikansk, abstrakt maler

Kunstneren Mark Rothko – den ledende eksponenten for amerikansk, abstrakt ekspresjonisme.
Kunstneren Mark Rothko – den ledende eksponenten for amerikansk, abstrakt ekspresjonisme.
Kunstneren Mark Rothko (1903-70) brukte store fargeflater der flere lag ofte ble lagt over hverandre. Dette gav inntrykk av noe ufattelig, noe uendelig, en effekt som ble understreket av de ofte store formatene. I 1940- og 50-årene var Rothko den ledende amerikanske kunstneren.

Mark Rothko er født i Russland, men vokste opp i USA. Sammen med Barnett Newman og Clifford Still var han en av hovedeksponentene for colorfield-maleriet, en retning innen den amerikanske ekspresjonismen. Colorfield-maleriene har enkle og rene former, og er vanligvis svært store, De skal likevel sees på nært hold for å utfylle hele synsfeltet til iakttakeren.

- Jeg er ikke interessert i forholdet mellom farger og form eller noe som helst annet. Jeg er bare interessert i å uttrykke grunnleggende menneskelige følelser – tragedie, ekstase, skjebne og så videre. Folk som gråter når de betrakter bildene mine, har den samme religiøse opplevelse som jeg hadde da jeg malte dem, har Mark Rothko sagt.

Opptakene til dokumentaren er gjort på begge sidene av Atlanterhavet, og forteller historien om Mark Rothkos liv. Uttalelser fra hans datter, Kate, og sønnen Christopher, samt fra flere kolleger, venner, kunsthistorikere og samlere kaster lys over denne kunstnerens liv og virke, som hele livet jaktet på perfekte omgivelser for maleriene sine.

Amerikansk produksjon
Originaltittel: ”Rothko’s Rooms”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Kunstneren Mark Rothko – den ledende eksponenten for amerikansk, abstrakt ekspresjonisme.