Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. april 2005 kl 23.15 Utsyn: Hvorfor kriger Amerika?

Kilder til USAs militarisme

Regissøren Eugene Jarecki fra New York har laget dokumentaren om amerikansk militarisme. (Foto: Charlotte Street Films Ltd)
Regissøren Eugene Jarecki fra New York har laget dokumentaren om amerikansk militarisme. (Foto: Charlotte Street Films Ltd)
Hva er drivkreftene bak den amerikanske militarismen? En fersk dokumentar av den amerikanske regissøren Eugene Jarecki setter krigen i Irak inn i en historisk sammenheng. Programmet undersøker de økonomiske, politiske og ideologiske årsakene til hvorfor Amerika kriger.

Dokumentaren gir innsyn i anatomien til den amerikanske krigsmaskinen og undersøker hvordan en kraft som bryter til de grader med hva et demokratisk samfunn står for, påvirker livet til innbyggerne i dette samfunnet.

Det militære samfunn
Jareckis dokumentarfilm tar utgangspunkt i opptrappingen av krigen i Irak og gir oss den personlige historien til en del mennesker i det amerikanske militære samfunn – dets soldater, veteraner og sårede – og dets drømmere og desillusjonerte.

Inn i denne veven blander det seg et kor av framstående personer fra den amerikanske regjering, intelligentsiaen og pressen.

Ugild allianse
Programmet utforsker i hvilken utstrekning de militære, industrielle og nasjonale interessene løper sammen i en ugild allianse – som strekker seg langt ut i krigssonen.
Igjen og igjen er USA innblandet i et edderkoppnett av fiender og fiendebilder. Et halvt århundre med militære feilslag har bare forverret denne situasjonen.

Hvordan, spør Eugene Jarecki, kan en nasjon "av folket, ved folket og for folket" – som skrevet står i den amerikanske grunnloven – være havnet i et økonomisk avhengighetsforhold som krever at landet befinner seg i en konstant krigstilstand?

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Why We Fight
Produsert av: Charlotte Street Films Ltd
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57