Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 8. desember 2006 kl 00.15 Frank Zappa - grenseløs artist

Grenseløs artist

Vi ser blant annet nærmere på albumet
Vi ser blant annet nærmere på albumet "Freak Out!" fra 1966. (Foto: Ryko/VME)
Frank Zappa var gitartist, sanger, komponist og produsent. I denne dokumentaren, som er en del av serien "Classic Albums", ser vi nærmere på albumene "Freak Out!", "Hot Rats", "Apostrophe (’)" og "Over-nite Sensation". Vi møter venner, familie, musikere, produsenter og musikkjournalister som forteller om mannen og musikken hans – i tillegg til arkivklipp med Frank Zappa selv.

- De to albumene "Over-nite Sensation" og "Apostrophe (’)" ble et vendepunkt for Frank Zappa, sier David Fricke, sjefsredaktør i det amerikanske musikkmagasinet "Rolling Stone". – De ga ham et publikum som fulgte ham så lenge han levde.

Frank Zappa beskrev seg selv som en amerikansk komponist, han brukte musikken til å ytre sine meninger om landet. Ingenting var hellig, og hans satiriske tekster sparket like gjerne mot wannabe-hippier som mot makteliten.

- Han tok ulike musikkstiler, satte dem sammen og viste at musikk ikke har grenser, sier skuespiller Billy Bob Thornton som medvirker i dokumentaren. – Visst finnes det regler i musikken, men det betyr ikke at man må følge dem.

De som kjente Frank Zappa best, både profesjonelt og privat, forteller om hvordan albumene "Freak Out!", "Hot Rats", "Apostrophe (’)" og "Over-nite Sensation" ble til og om hva musikken hans betyr i dag. I tillegg blir det mange arkivklipp av Frank Zappa på scenen, og også intervjuer der han forteller om sitt forhold til sin egen og andres musikk.

Britisk musikkdokumentar, samprodusert med NRK (2005)
Originaltittel: Classic Albums Frank Zappa
Produsent: Isis Productions Ltd.
Distributør: Eagle Vision/Eagle Rock Ent.
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/9995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no