Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. juli 2005 kl 15.05 Dragens fange

Norsk-russisk vikingdrama

Filmen kan oppvise flott tidskoloritt fra vikingetiden
Filmen kan oppvise flott tidskoloritt fra vikingetiden
Denne norsk-russiske samproduksjonen utmerker seg ved påkostet tidskoloritt. Oppbudet av tidsriktige kostymer, bygninger og vikingskip er imponerende. På plussiden ellers er svimlende vakre Sunnmørsbilder og realistiske slagscener. Men menneskeskildringen og dramaturgien var pressen kritisk til.

Handlingen
Temaet er ungdomskjærlighetens kår i ulvetider, over landegrenser. Torir, en norsk vikingehøvding, er på tokt med sitt langskip i daværende Gardarike. De kommer til en liten landsby, hvor danske vikinger har herjet, og alle våpenføre menn er drept. Bare Kuksja – en 17-18 år gammel gutt – tar kampen opp til forsvar av kvinner og barn. Selv om Kuksja ikke kan klare seg mot vikingene, viser han slikt mot og en slik besluttsomhet i kampen mot berserken Sigurd, at Torir bestemmer at han skal få beholde livet. Han blir derfor tatt med på langskipet som krigsbytte.

Vikingenes videre ferd blir meget dramatisk, og det viser seg at Kuksja fører hell med seg. Etter at han, under et slag mot de danske vikinger, snur krigslykken til Torirs fordel, blir han en fri mann og følger skipet til Norge som Torirs adoptiv-sønn. I Norge overvintrer vikingene på en større norsk høvdingegård. Høvdingen, Olav Herse, ligger for døden, og gården bestyres av kona, Tyra, og hennes venn Guttorm.

Her møter Kuksja de jevnaldrende høvdingebarna Harald og Signy. Sterke vennskapsbånd knyttes til Harald – og enda sterkere båndknyttes mellom den unge russeren og den vakre Signy. Men Signy er lovet bort til berserken Sigurd…

I de største rollene ser vi Tor Stokke som Torir, Aleksandr Timosjkin som Kuksja og Petronella Barker som Signy. Harald spilles av John Andresen, Lise Fjeldstad er Tyra og Per Sunderland spiller Guttorm. Regien er delt mellom Stanislav Rostotskij og Knut Andersen.

Norsk-sovjetisk spillefilm fra 1985
En samproduksjon mellom Gorky Film, USSR og Norsk Film A/S, Norge
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83