Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 16. juli 2008 kl 21.25 Edle dråper: Calvados

Epler i Gange-Rolvs rike


Leve de gamle vikinger, sier Torkjell Berulfsen, som befinner seg i Normandie i Frankrike for å avdekke mysteriet med den franske drikken calvados. Den ble skapt av etterkommerne til Gange-Rolv, som ble lyst fredløs av Harald Hårfagre og dro til Normandie.

Da nordmennene erobret Paris i 911, tilbød den franske kongen dem området Normandie for å slippe flere angrep på hovedstaden. Normandie er et område på 30.000 kvadratkilometer og har i dag en befolkning på tre millioner mennesker. Normandie ligger nord for vindistriktene i Frankrike.

Epler og calvados
I Normandie vokser det 7-800 forskjellige epletrær. Eplene regnes i fire kategorier: syrlige, bitre, bittersøte og søte. For å lage calvados gjelder det å finne balansen. En vanlig blanding er 40 prosent søte epler, 40 prosent bitre og resten bittersøte epler eller 20 prosent pære. Først presses eplene til en vanlig eplecider med en styrke på 5-6 prosent. Så tilsettes litt gjær, eplecideren tappes på fat og utvikles i løpet av et år. Deretter destilleres epledrikken to ganger, tappes på eikefat og ligger og godgjør seg så lenge du lyster - minimum to år. Eplepreget avtar etter en lagringstid på rundt 20 år.

Det normanniske hull
Franskmennene elsker sin calvados. Drikken ble laget første gang i 1553. Den var lenge et lokalt brennevin, eksporten begynte først på 1800-tallet. Halvparten av all calvados drikkes i Frankrike i dag. Til sammenligning blir hele 95 prosent av den franske konjakken eksportert til utlandet. Calvados omtales i dagens Frankrike som "det normanniske hull". Midt i et kraftig måltid smaker det med en pause, et "hull", før man fortsetter. - Og calvados gjør vei i vellinga, det er helt sikkert, sier Torkjell Berulfsen. Normandie er for øvrig et fantastisk matområde, så det trengs mye calvados.

Men alle som har en eplehage kan vel lage calvados? Ja, det kan de, men navnet "calvados" er beskyttet, akkurat som blant annet champagne og sherry er det.

Om Edle dråper
Torkjell Berulfsen har vært i full galopp på en arabisk hingst og stått i druesaft til knærne. Han har fortalt om akevitt som kunne kurere syfilis og at whisky i dag betyr like mye for Skottland som oljen for Norge. I den første serien "Edle dråper" fikk seerne anekdoter og tidskoloritt rundt portvin, konjakk, akevitt, champagne, sherry og whisky. I denne seriens seks episoder skal øl, absint, calvados, tequila, gin, genever og rom få sin behandling av NRKs alkoholhistoriske talsmann.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert kulturdokumentar
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23

Bilde
Torkjell Berulfsen takker de gamle vikinger for at de bosatte seg i Normandie. Her er edle dråper med calvados i
Berulfsens glass (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)