Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Mennesket i rommet

 I kveld skal Grynet Molvig mimre tilbake til 1961, året da hun entret revyscenen og filmlerretet. (Foto: Ole Kaland/NRK)
I kveld skal Grynet Molvig mimre tilbake til 1961, året da hun entret revyscenen og filmlerretet. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Årets største og mest spektakulære begivenhet i 1961 var utskytingen av det aller første mennesket i rommet. Med russeren Jurij Gagarin ute i sfæren var romkappløpet i gang.

I kveld blir det et gjensyn med både norske og internasjonale hendelser fra 1961, og i kommentatorstolen finner vi Jarle Høysæter, Grynet Molvig og Kjetil Bang-Hansen.

Sport, prest og Berlinermuren
1961 var året da fjernsynet for alvor etablerte seg som den viktigste nyhetsformidleren, og hvor Jarle Høysæter etter hvert ble en av pionerene innenfor sportssendinger på NRK. Grynet Molvig gjorde sitt inntog på filmlerretet og revyscenen, mens Norges mest anerkjente, nålevende teaterregissør Kjetil Bang-Hansen debuterte i Fjernsynsteateret. Norge får sin første kvinnelige prest, John F. Kennedy blir innsatt som president og FNs generalsekretær Dag Hammarskjøld blir drept. I tillegg var dette året sterkt preget av den kalde krigen med byggingen av Berlinmuren som et dramatisk symbol.

Spennende tilbakeblikk
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Serieproducer: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no