Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 23. april 2009 kl 19.00 Migrapolis: Ulikt ståsted, samme kamp

Kjemper for friheten til å velge

Raena Aslam har valgt singellivet med mye jobb og hyppige kafébesøk. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Raena Aslam har valgt singellivet med mye jobb og hyppige kafébesøk. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Migrapolis møter tre kvinner som på hver sin måte kjemper for å kunne leve det livet de ønsker. En har valgt å leve alene, en annen ønsker å være hjemme mens barna er små, mens den tredje jobber for kvinnebevegelsen og mot kjønnslemlestelse.

Raena Aslam er 34 år og jobber med rekruttering i Flyktninghjelpen. Hun lever singellivet med mye jobb og hyppige kafébesøk i Oslo.

Moren, Zahida Nasim, har vanskelig for å godta at datteren er over tretti og fortsatt ugift. Hun trodde Raena skulle være gift da hun var 17, slik hun selv var – på landsbygda i Pakistan.

Knuser myten
Men Raena har ingen umiddelbare planer om å finne seg en mann. Hun har nok å forholde seg til om hun ikke skal rapportere til en mann i tillegg, mener hun. Og det verste ville være å gifte seg med noen hun ikke er ordentlig glad i.

Raena Aslam knuser myten om den undertrykte minoritetskvinnen. - Vi har kanskje flere premisser å leve etter, men det er helt individuelt hvem som frigjør seg som kvinne, sier hun, og nevner eksempler på etnisk, norske venninner som har gitt opp karrieren for å ta vare på mann og barn i stedet. - For meg er det enkelt. Jeg må ha færrest mulig regler å forholde meg til, sier Raena Aslam.

Hjemmeværende firebarnsmor
Firebarnsmor og statsviter Kristin Briseid i Drammen har valgt å være hjemme med barna i en periode i stedet for å gå tilbake til jobb. Det føler hun ikke er så lett å si høyt.

- Jeg synes at jeg ofte jeg får et rart blikk som sier: "Der dalte du i kurs", forteller Kristin. - Det å ta vare på egne barn har så lav status. Bare det å si det føles som et svik mot kvinnebevegelsen og likestillingskampen.

Kristin og mannen har vekslet på å være hjemme med de fire barna til de har fylt to år. Med bare én inntekt har familien måttet legge om forbruket. Blant annet prøver Kristin å handle bare de billigste matvarene. - Vi har mer tid enn penger, sier Kristin.

Kjemper mot kjønnslemlestelse
Chiku Ali kom til Norge fra Tanzania i 1984. Ti år seinere ble hun kapret av Kvinnefronten i Bergen. De trengte henne i kampen mot kjønnslemlestelse. - Kvinnebevegelsen i Norge har ikke bidratt i å frigjøre meg, men til å styrke meg i troen på meg selv, sier Chiku Ali. Nå jobber hun selv for å gi kvinner over hele verden styrke til å stå på egne ben.

Agnete Strøm er ansvarlig for det internasjonale arbeidet i Kvinnefronten i Bergen. Hun og Chiku er blitt gode venner og samarbeidspartnere i kvinnebevegelsen. - Agnete får meg til å se at mitt engasjement betyr noe, sier Chiku.

Og Chiku er en dame med en enorm energi og stort engasjement. Til daglig jobber hun som innvandringskonsulent i Bergen kommune, og hun sitter i bystyret for partiet Rødt. I tillegg underviser hun i swahili på kafeen hun driver sammen med mannen, Bjørn Blomberg.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Migrapolis