Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. august 2001 kl 20.00 Greven av Monte Cristo

Depardieu som greven

Gérard Depardieu som greven av Monte Cristo. Grevens virkelige navn var Edmond Dantès.
Gérard Depardieu som greven av Monte Cristo. Grevens virkelige navn var Edmond Dantès.
"Greven av Monte Cristo" av Alexandre Dumas, tidenes mest leste roman, er filmatisert 25 ganger. I denne spektakulære franske fjernsynsserien spiller Gérard Depardieu Edmond Dantès, mannen som rømte fra 20 års fangenskap, tok navnet greven av Monte Cristo og viet resten av sitt liv til å hevne dem som angav ham.

Historien foregår i perioden 1815-1838. Den unge Edmond Dantès blir uskyldig anklaget for forræderi på sin bryllupsdag, og uten forvarsel blir han fraktet til fengselsøya Le Château d'If.

I 20 år blir han holdt innesperret. I løpet av denne tiden finner han ut hvem som forrådte ham, og tanken på hevn begynner å ta form. Han får også høre om en gedigen skatt som befinner seg på øya Monte Cristo.

Til slutt klarer Edmond å rømme. Han drar til Monte Cristo, finner skatten og kaller seg heretter greven av Monte Cristo. Takket være medfangen Abbé Faria samt verdiene han nå råder over, har Edmond endelig midler til å gjøre gjengjeld for den fryktelige skjebnen han så urettmessig er blitt utsatt for.

Tid for hevn
Det var tre menn som forrådte ham den gangen. To av dem, Mondego og Danglars, angav ham under falske begrunnelser til kongens advokat. I virkeligheten var Mondego ute etter Edmonds forlovede, Mercedes, mens Danglars ville ha ham vekk slik at han kunne overta hans høye stilling i marinen. Den tredje, kongens advokat Villefort, satte ham i fengsel uten noen foregående rettssak.

I løpet av 8 episoder skal vi følge Edmond Dantès på den lange og kronglete veien mot det endelige målet - hevnen.

Mange innspillinger
"Greven av Monte Cristo" er en av de bøkene som stadig havner på listen over de ti beste romanene i verden. Den er forskjellig fra alt annet Alexandre Dumas skrev, spesielt fordi den ikke bygger på historiske hendelser.

Det er blitt gjort rundt 25 innspillinger av romanen i forskjellige land rundt om i verden. Denne franske tv- serien er avgjort blant de mest spektakulære. Innspillingen foregikk i Paris, Marseille, Napoli og på Malta.

Om forfatteren
Alexandre Dumas D.E. (1808-1870) var en svært produktiv forfatter, opprinnelig mest kjent for sine skuespill som han skrev hundrevis av.

I tillegg skrev han romaner, artikler, reisedagbøker, historier for barn, og til og med et kulinarisk oppslagsverk. Hans største romansuksesser er historier om fantastiske eventyr og utrolige karakterer. Blant de mest kjente finner vi "De tre musketerer", "Den sorte tulipan" og "Dronning Margot".

Om manusforfatteren
Manusforfatteren Didier Decoin har vært fascinert av "Greven
av Monte Cristo" helt siden han var barn og har gjort en trofast tolkning av romanen. Noen endringer vil likevel de som kjenner historien oppdage. Decoin har blant annet innført en ny kvinnelig karakter, Camille. Og avslutningen av Dantès eventyr er annerledes enn hos Dumas. Det er altså all grunn til å følge med på denne usedvanlig praktfullt gjennomførte serien.

Fransk fjernsynsserie i åtte deler etter Alexandre Dumas' roman "Greven av Monte Cristo"
Regi: Josée Dayan
Manus: Didier Decoin
I rollene: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort,
Pierre Arditi, Sergio Rubini, Florence Derel, Michel Aumont, Roland Blanche, Stanislas Merhrar, Christopher Thompson, Julie Depardieu og Ines Sastre
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53


Bilder
1. Gérard Depardieu som greven av Monte Cristo. Grevens virkelige navn var Edmond Dantès.
2. Den unge Edmond Dantès (Guillaume Depardieu) og hans
forlovede Mercedes (Naike Rivelli).