Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 15. juli 1999 kl 23.05 Moter i 100 år:: Fantasi

Moter i 100 år:: Fantasi (ttv)

NRK1 torsdag 15. juli kl 23.05
Moter i 100 år (3:4) Fantasi

Flukt fra virkeligheten

Med fantasi som tema fortsetter i kveld den fascinerende, britiske serien om moter i 100 år. Trangen til å skape noe nytt og realisere drømmer har motivert mange haute couture-designere. Moter er et uttrykk for både designernes og kundenes ønske om å flykte fra den vanlige, grå hverdagen.
60- tallets designere som André Courreges og Pierre Cardin ble inspirert av menneskenes første skritt på månen, mens deres forløpere ved århundreskiftet var fascinert av elektrisiteten. Cardin hadde en enkel stil preget av skulpturelle former. Kolleksjonene hadde ofte et gjennomgangstema som romfartskolleksjonen i 1964.
Den første moderne fantasten var designeren Paul Poiret, som befridde kvinnene fra korsettet da han introduserte bukser for 100 år siden. Med sin ukonvensjonelle stil åpnet han samtidig for impulskjøp.

Cecil Beaton
I 20- årene hadde sosieteten en fantasifull livsstil som folk fra mer beskjedne kår, som motefotografen Cecil Beaton, traktet etter. Hans fascinerende bilder av sine søstre og venner kledd som mystiske helter ble starten på hans fantastiske karriere som motefotograf i Vogue, Vanity Fair og som hoffotograf for den engelske kongefamilien.
Den kjente amerikanske moteskaperen Ralph Lauren, som er kjent for sin sportslige og tradisjonelle stil, designet klær til filmen \"The Great Gatsby\". Vi møter ham på eiendommen hans i New York.
Hollywood var den store drømmefabrikken. Gjennom hele depresjonstiden inspirerte Hollywood- filmene til kollektiv flukt fra virkeligheten. Isaac Mizrahi og Thierry Mugler representerer de mange klesdesignere som erklærte Hollywood som sin store inspirasjonskilde.

Inspirert av kunsten
Også kunsten har inspirert moteskaperne. Chanel ble motivert av renessansekunsten, Balenciaga av Goya og Velasquez. Karl Lagerfeld forteller i programmet at unge Yves Saint Laurent var med sine attraktive lukseriøse kolleksjoner påvirket av Mondrian, Miro og Picasso. Mannen bak punk-stilen, Malcolm McLaren forteller hvorfor han betrakter denne stilen som en personlig kunstform.
I dette tredje programmet om moter i 100 år møter vi også den franske moteskaperen Christian Lacroix, som utnyttet alle muligheter inne haute couture-teknikken. Sammen med den britiske motedesigneren John Galliano tar han oss med inn i den fantasifulle haute couture verdenen.

NRK1 torsdag kl 23.05
Tidligere sendt 22.3.99

Britisk serie i fire deler
Regi: Jaci Judelson, Gideon Koppel
Norsk kommentar: Merete Lie Hoel
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364