Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. desember 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Vaffeljern og grøtambar

Egil Fuglehaug er overhodet ikke i slekt med programlederen Kjell Fuglehaug. Han samler på vaffel-, krumkake- og gorojern. Her med en del av samlingen (Foto: NRK)
Egil Fuglehaug er overhodet ikke i slekt med programlederen Kjell Fuglehaug. Han samler på vaffel-, krumkake- og gorojern. Her med en del av samlingen (Foto: NRK)
Egil Fuglehaug fra Øyer i Oppland er ikke det minste i slekt med programleder Kjell Fuglehaug - derimot samler han på vaffel-, krumkake- og gorojern. I kveld får vi se deler av samlingen. Ellen Ørnes har blant annet tatt med seg et flott grøtambar, eller tine, fra Hardanger, og i kjøkkenkroken skal Gerd og Frode lage bergenske medisterkaker.

- Det mest fascinerende ved å samle på jern er alle mønstrene, sier Egil Fuglehaug, som så langt har en samling på vel 100 forskjellige jern. En av godbitene i samlingen er et oblatjern som steker krumkaker med bilde av de 12 apostlene. Jernet har vært brukt til å steke oblater til kirkelig bruk.

Ambaret, eller tinen som Ellen Ørnes viser oss, er enkelt rosemalt og har en verdi på rundt 20.000 kroner. Ellers får vi også demonstrert et gammelt militært våpen fra 1769 – en såkalt Dragon karabin – til en verdi rundt 15.000 kroner.

Det nærmer seg jul, og Veslemøy og Sven har funnet fram den heilnorske julesangen ”Jeg er så glad hver julekveld”, skrevet på julaften av Marie Wexelsen. Det er Peder Knudsen som har laget musikken til sangen som ofte blir omtalt som ”barnas egen julesang”.

På kjøkkenet
I kjøkkenkroken skal Gerd og Frode lage helt spesielle medisterkaker. Oppskriften har Gerd funnet i et hefte fra Hedmark museum på Hamar, men betegnelsen er ”Bestemors bergenske medisterkaker”. Det spesielle er at kakene skal spes med en halv flaske konjakk!

Medisterkaker

en og en halv kg oksekjøtt
trekvart kg ferskt flesk
salt
en halv ts støtt nellik
1 revet rå potet
en halv flaske konjakk

Oksekjøttet males to ganger. Flesket skjæres i bitte små terninger og blandes med det malte kjøttet. Salt, nellik, og den revne poteten blandes inn i deigen som spes med konjakk. Deigen formes til store kaker og brunes i smør. Serveres med russiske erter.

Russiske erter

100 g russiske erter
8 dl vann
50 g smør
litt salt
1 ts sukker
1 ss finhakket persille

100 g russiske erter legges i 8 dl vann natten over. Ertene kokes i bløtleggingsvannet til de er møre, rundt en og en halv time. Vannet er nå som regel innkokt, og en rører så inn smør, litt salt, sukker og finhakket persille.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Egil Fuglehaug er overhodet ikke i slekt med programlederen Kjell Fuglehaug. Han samler på vaffel-, krumkake- og gorojern. Her med en del av samlingen (Foto: NRK)
2 ”Bestemors bergenske medisterkaker” inneholder en halv flaske konjakk…(Foto: Truls Løtvedt)