Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. mars 2004 kl 21.30 Faktor: Farvel fobi

Vil kvitte seg med angsten


- Jeg har bodd her siden 1991 og aldri vært i kjelleren, sier Ann Mari Syrstad, som lider av musefobi. Hun er sterkt plaget i hverdagen, men nå skal hun endelig få hjelp. Faktor følger henne i behandlingen.

Ann Mari Syrstad bor på en gård i Meldal i Sør-Trøndelag, men går helst ikke i fjøset fordi hun er redd for å støte på mus. Hun er også redd for å gå i gresset, reise på hytta, er engstelig for katten, og skvetter ved synet av kongler.

Må møte mus
Ann Mari er like redd for døde som levende mus, og reagerer også på bilder og leketøy som ligner mus. Fobien hennes er kraftig, og er et stort handikap i livet hennes. Faktor blir med henne på såkalt eksponeringsterapi ved Østmarka sykehus i Trondheim. Behandlingen ledes av professor i psykiatri Gunnar Götestam, som har lang erfaring innen områder som angst, fobier og tvangslidelser. Terapien består av å nærme seg objektet man frykter, i stedet for å flykte fra det. Denne måten å bearbeide frykten på tar bare noen timer, og er forbløffende effektiv for Ann Mari. I løpet av kort tid klarer hun å styre angsten, og får til slutt kontroll over den – men det krever både mye styrke og motivasjon.

Mange får ikke hjelp
Fobier er det tredje største problemet i psykiatrien, kun slått av alkoholisme og depresjon. Så mange som 500 000 nordmenn er plaget, og de fleste får ingen hjelp. Blant fagfolk har fobier liten prestisje, og det er bare noen få som tilbyr behandling. Det finnes mange ulike typer fobier, og noen er vanskeligere å behandle enn andre, som for eksempel sosialangst. Derimot kan spesifikke fobier, som dyrefobier, høydeskrekk og klaustrofobi kureres på en langt enklere måte.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programskaper: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Hjemmeside


LENKER
  • Hjemmeside