Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. februar 2011 kl 21.45 Brødre

På flukt til et bedre liv


Mano og Lillebror kommer til Norge ved hjelp av menneskesmuglere. De drømmer om et nytt liv og en god framtid i fredelige Norge. Men drømmer blir sjelden til virkelighet, noe de to papirløse flyktningene brutalt får erfare i møtet med skyggesiden av det norske samfunnet.

Vi møter brødrene Keiwan og Sharan (Lillebror)som har mistet familien sin og bor sammen med kameraten Mano og hans foreldre i en fattig landsby i Nord-Irak. Alle er kurdiske flyktninger fra Iran. Livet føles trøstesløst for de unge mennene, og Keiwan og lillebror Sharan planlegger i hemmelighet å flykte til Europa. Morens smykker skal betale for reisen, men før de kommer så langt, blir Keiwan brutalt skutt og drept av irakiske militssoldater. Etter drapet pakker en desillusjonert Mano det lille han har for å forlate hjemmet, men blir oppdaget av Lillebror som kommer etter.

Flukten
Mano kjenner en lastebilsjåfør, og de får sitte på til grensen mot Tyrkia. Der venter menneskesmuglere som går med på å sende dem til Norge.

Godt skjult i en lastebil gjemmer de to vennene seg, uten å få så mye som et glimt av at land etter land tilbakelegges. Til slutt er det danskebåten som tar dem de siste sjømilene til Oslo. De sniker seg ut av lugaren, og storøyde får de det første møtet med en kultur som for dem er helt fremmed.

Ran
Framme i Oslo blir de tatt i mot av de som organiserer menneskesmuglingen. De får beskjed om at smykkene ikke rekker som betaling, og at de må gjennomføre et ran for å betale sist rest av gjelden.

Protester er nytteløse, og Mano og Lillebror tvinges ut i ukjente Oslo for å skaffe pengene. Ranet går ikke bra og mot politiet er de sjanseløse.

Produsert av NRK Drama 2010 (4 episoder)
4 episoder a 45 minutter
Regi: Janic Heen
Skuespillere: Kamal Mustaffai (Mano), Rebaz Rashid Jamal (Lillebror (Sharan), Joachim Rafaelsen (Bjørnar)
Pressekontakt: Karoline Berg, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, 815 65 900